Ikkunanpesijä putosi – sakot kahdelle työnjohtajalle ja yhtiölle

Mediatiedote 28.10.2019

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi yhtiön yhdessä omistaneet ja siinä töitä johtaneet henkilöt, kummankin 15 päiväsakon sakkorangaistukseen ja yhtiön 1 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 24.9.2019. Tuomio koski Helsingissä 12.10.2017 sattunutta työtapaturmaa, jossa yöaikaan pestiin kauppakeskuksen ikkunoita työtason ollessa vajaan neljän metrin korkeudessa.  Työntekijä astui silloin työtasossa olleeseen aukkoon pudoten siitä maahan ja loukkaantuen vaikeasti.

Töitä johtaneiden henkilöiden syyksi luettiin riittämätön huolehtiminen putoamisvaaralta suojaamiseksi. Kyseinen aukko olisi pitänyt peittää tai eristää kaiteilla ennen töiden aloittamista. Kun tuomitut samalla kuuluivat yhtiö johtoon, myös yhtiölle tuomittiin yhteisösakko. Yhtiön pieni koko alensi tuomitun yhteisösakon rahamäärää.

Työsuojelun lakimies Matti Nissinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta luonnehtii tapaturmaa valitettavan tavanomaiseksi putoamiseksi vakavine seurauksineen. Poikkeuksellista hänen mukaansa tapauksessa oli se, miten rehdillä tavalla tuomitut myönsivät laiminlyöntinsä ja kantoivat vastuunsa.

Helsingin käräjäoikeuden tuomio 24.9.2019, R 18/11297. Tuomio on lainvoimainen.

Lisätiedot:
Lakimies Matti Nissinen, puh. 02950 16139, [email protected]
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto www.tyosuojelu.fi 

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue toimii alueellisena työsuojeluviranomaisena. Se valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on tervettä ja turvallista.