Sakkoja kahdelle työnjohtajalle putoamissuojausten laiminlyönneistä

Mediatiedote 1.12.2015

Pirkanmaan käräjäoikeus on 30.11.2015 tuominnut pirkkalalaisen kattoremonttiyrityksen kaksi työnjohtajaa 40 päiväsakon eli 1680 ja 1320 euron sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksista.

Käsiteltävänä oli kaksi erillistä omakotitalotyömaan kattoremonttitapausta. Toinen tapahtui marraskuussa 2013 Kangasalla ja toinen kesäkuussa 2014 Valkeakoskella. Molemmissa tapauksissa työsuojelutarkastaja yllätti kattoremonttiporukan työskentelemässä katolla ilman minkäänlaisia putoamissuojauksia. Kattojen reunoilla ei ollut kaiteita eivätkä työntekijät käyttäneet turvaköysiä. Lisäksi käynti työmaiden katoille oli järjestetty nojatikkailla, mikä ei ole työturvallisuusmääräysten mukainen järjestely. Tapaturmia ei ko. työmailla tiettävästi sattunut.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että tapauksissa oli rikottu korkealla tehtävän työn kannalta olennaisia työturvallisuusmääräyksiä ja asetettu työntekijöiden henki vaaraan. Tapauksista tehtiin rikosilmoitukset, jotka nyt päätyivät käräjille.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että putoamisvaara pitää korkealla tehtävän työn osalta poistaa ensisijaisesti rakenteellisin ratkaisuin, esimerkiksi kaitein. Turvaköydet ovat aina toissijainen tapa, koska niiden käyttöön liittyy usein huomattavaa epämukavuutta ja epätarkoituksenmukaisuutta sekä myös ns. inhimillisen erehdyksen vaara.

Pirkanmaan käräjäoikeuden asia nro R 15/5215
 
Lisätietoja: Ylitarkastaja Jarmo Lumme, puh. 0295 018 692