Telineasentaja putosi irrallisilta lankuilta - sakot työnjohtajalle

Mediatiedote 13.5.2016

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi telinefirman työnjohtajan 10 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 13.5.2016.

Tuomio liittyi Helsingissä sillan korjaustyömaalla 15.4.2013 sattuneeseen työtapaturmaan. Telineasentaja työskenteli telineellä, jossa työskentelyalustana käytettiin irrallisia lankkuja. Asentaja astui lankun päähän, jolloin lankku liikkui pois paikaltaan. Asentaja putosi maahan ja loukkaantui.

Käräjäoikeus katsoi, että työtasoina käytetyt irralliset lankut olivat olleet työturvallisuusmääräysten vastaisia. Työkohteessa oli siten työntekijöiden työskennellessä vallinnut työturvallisuusmääräysten vastainen tila. Työskentely- ja putoamiskorkeuden osalta käräjäoikeus katsoi, että asiassa oli esitetty keskenään ristiriitaista näyttöä. Käräjäoikeus totesi, että epäselvässä tapauksessa rikosasiassa riidanalainen seikka on ratkaistava vastaajan eduksi. Käräjäoikeuden mukaan jäi siis näyttämättä, oliko työskentelykorkeus ollut vähintään kaksi metriä. Työturvallisuusmääräysten mukaan telinetyössä on käytettävä putoamissuojausta, jos putoamiskorkeus on yli kaksi metriä.

Käräjäoikeus katsoi, että työnjohtaja ei ollut riittävästi ennen työn aloittamista perehdyttänyt työntekijöitä työhön ja siitä aiheutuviin vaaratekijöihin. Lisäksi oikeus katsoi, että työnjohtaja oli laiminlyönyt velvollisuutensa valvoa ja varmistaa työnteon turvallisuutta.

Helsingin käräjäoikeuden tuomio 13.5.2016 R 15/2593.

Lisätiedot:
Lakimies Mari Leinonen, p. 02950 16584, [email protected]

Mediapalvelu:
Tiedottaja Virpi Saarinen p. 0295 016 021, [email protected]   
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

www.tyosuojelu.fi

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue toimii alueellisena työsuojeluviranomaisena. Se valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on mahdollisimman tervettä ja turvallista. Alueella työskentelee 1,1 miljoonaa henkilöä ja valvottavia työpaikkoja on 120 000.