Työnantaja ei huolehtinut koneiden turvallisuudesta – käräjäoikeus tuomitsi sakkoihin

Mediatiedote 7.7.2016

Vantaan käräjäoikeus tuomitsi kiinteistö- ja toimitilapalveluja tuottavan yrityksen aluepäällikön 20 päiväsakon ja yksikön päällikön 15 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiö tuomittiin 15 000 euron suuruiseen yhteisösakkoon. Työnjohtajan osalta syyte hylättiin. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 4.7.2016.

Käsiteltävänä oli Vantaalla 25.3.2014 käsin ohjattavan sorvin käytössä sattunut työtapaturma. Huoltoasentajan pitäessä sorvin istukkaa paikallaan istukan pyörimisliike käynnistyi tahattomasti sillä seurauksella, että asentajan vasemman käden peukalo jäi puristuksiin sorvin rakenteisiin leikkautuen lähes kokonaan poikki. Sorvin istukan- ja lastunsuojan rajakytkin oli ohitettuna niin, että sorvia oli mahdollista käyttää siten, etteivät turvalaitteet olleet paikoillaan. Yhtiön hallinnassa olevassa kunnossapitoyksikössä oli 31 konetta, joiden työvälinekohtainen riskienarviointi oli tekemättä eikä työvälineiden toimintakunnon seuraamista ollut järjestetty.    

Käräjäoikeus totesi, että sorvin käytössä oli toistuvasti useiden vuosien ajan ohitettu turvalaite työntämällä kuusiokoloavain tai muu vastaava tikku rajakytkimeen. Työnantajan ei näytetty olleen tästä tietoinen. Käräjäoikeus katsoi, että yhtiö ei ollut ennen kyseistä tapaturmaa järjestelmällisesti kartoittanut työvälineiden kuntoa ja turvallisuutta. Oikeuden mukaan silmämääräiseen tarkasteluun ja haastatteluihin perustuva koneiden kunnon ja turvallisuuden tarkastaminen ei ole riittävää täyttääkseen työturvallisuuslainsäädännön edellyttämän konekohtaisen riskien arvioinnin. Tarkastuskierroksilla laitteita ei ollut koekäytetty eikä testattu niiden turvalaitteiden toimivuutta. Toimintakunnon seuraamiseksi ei oikeuden mukaan ole riittävää myöskään se, että työntekijöille on annettu tehtäväksi ilmoittaa havaitsemistaan puutteista.

Vantaan käräjäoikeuden asia nro R 15/2069

Lisätiedot:
Lakimies Anna Tiainen, puh. 029 501 6448, [email protected]
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto


Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on mahdollisimman tervettä ja turvallista. Alueella työskentelee 1,1 miljoonaa henkilöä ja valvottavia työpaikkoja on 120 000. Vastuualueella on 200 työntekijää.

www.tyosuojelu.fi