Työtekijä putosi katolta ja kuoli - sakot työmaan vastuuhenkilöille

Mediatiedote 12.11.2015

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi rakennustyömaan vastaavan mestarin 25 päiväsakon ja työnjohtajan 20 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 9.11.2015.

Tuomio liittyi Porvoossa 4.12.2013 sattuneeseen työtapaturmaan, jossa peltityöntekijä putosi rakenteilla olleelta peltikatolta noin kuuden metrin korkeudelta pää edellä maahan ja menehtyi. Hän ei ollut käyttänyt tapaturmahetkellä turvavaljaita.

Käräjäoikeus katsoi, ettei putoamissuojaus kattotyössä ollut työturvallisuussäännösten mukainen, sillä katolla ei ollut yhtenäistä koko rakennuksen kiertävää putoamisen estävää suojarakennetta. Oikeuden mukaan turvavaljaita saa käyttää putoamissuojauksena vain, jos yhtenäisten suojarakenteiden käyttäminen ei ole mahdollista. Käräjäoikeus totesi puutteita myös rakennustyön suunnittelussa. Putoamissuojaussuunnitelmasta ei ilmennyt selkeästi, miten putoaminen työn eri vaiheissa on tarkoitus estää.

Työsuojelun lakimies Anna Tiainen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta korostaa rakenteellisen putoamissuojauksen merkitystä työskenneltäessä korkealla. Tällä tarkoitetaan kattotyössä muun muassa rakennuksen kiertäviä kaiteita tai telineitä.

"Monesti vakavia työtapaturmia sattuu juuri sen vuoksi, että putoamissuojaus on jätetty henkilökohtaisen valjastyyppisen putoamissuojauksen varaan, eikä henkilösuojaimia kuitenkaan syystä tai toisesta tosiasiassa käytetä", huomauttaa Tiainen.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio asianro: R 15/423

Lisätiedot:
Lakimies Anna Tiainen, puh. 029 501 6448, [email protected]
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on mahdollisimman tervettä ja turvallista. Alueella työskentelee 1,1 miljoonaa henkilöä ja valvottavia työpaikkoja on 120 000.