Maalari putosi – toistuvat puutteet telineissä toivat sakkoja yhtiölle

Julkaisuajankohta 8.1.2024 15.10
Tiedote

Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi maalausalan yrityksen työpäällikön 30 päiväsakkoon ja yhtiön 15 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Käsiteltävänä oli kesäkuussa 2021 tapahtunut työtapaturma ja sen tutkinnassa havaitut puutteet yhtiön toiminnassa ja erityisesti työssä käytetyssä telineessä. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 5.1.2023.

Tapaturma tapahtui Ulvilassa omakotitalon maalaustyömaalla. Työntekijä oli pesemässä talon maalipintaa, kun hän astui ohi rakennustelineen keskimmäiseltä tasolta ja putosi noin puolentoista metrin korkeudelta. Tapaturman johdosta työmaalle tehtiin työsuojelutarkastus, jossa havaittiin, että telineessä oli turvallisuuspuutteita. Telineestä oli puuttunut muun muassa kaiteita ja kalteva nousutie.

Käräjäoikeus katsoi, että käytetty teline ei kootun ja käytetyn kaltaisena ollut turvallinen. Putoamissuojauksesta ei ollut huolehdittu riittävästi, eikä työhön liittyvää putoamisvaaraa ollut riittävän järjestelmällisesti tunnistettu ja torjuttu. Käräjäoikeus arvioi, että putoamisen mahdollisuus olisi voitu estää huolehtimalla siitä, ettei työtasoon jää putoamisen mahdollistavaa aukkoa, käyttämällä riittävän leveitä työtasoja ja käyttämällä tasojen yhteydessä riittäviä suojakaiteita.

”Vaikka työntekijä putosi alle kahden metrin korkeudelta, käräjäoikeus katsoi aivan oikein, että telineturvallisuuden tekijöitä ei tule arvioida vain sen perusteella, miltä korkeudelta työntekijä putosi. Sen sijaan olennaista oli se, miten telineen turvallisuudesta on kokonaisuudessaan huolehdittu”, toteaa lakimies Matti Suontausta Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Yhtiö oli laiminlyönyt telineturvallisuutta aiemminkin

Tuomittu yritys toimii valtakunnallisesti. Ennen tapaturmaa saman yhtiön työmaille oli tehty muualla Suomessa yhteensä 17 työsuojelutarkastusta vuosina 2019–2023. Näistä kahdeksassa havaittiin telineissä vastaavia puutteita kuin Ulvilan työmaalla.

Yhteisösakon osalta käräjäoikeus katsoi, että aikaisempi valvontahistoria sekä nyt syyksi luettu rikos osoittivat, että yhtiön toiminnassa ei ole noudatettu riittävää huolellisuutta ja varovaisuutta rikoksen ehkäisemiseksi.

Laiminlyöntejä ei käräjäoikeuden mukaan voitu pitää vähäisinä. Syyttäjä oli vaatinut yhtiölle 35 000 euron yhteisösakkoa, mutta käräjäoikeus katsoi, että yhtiön on osoittanut myönteistä suhtautumista työturvallisuutta koskeviin asioihin etenkin tapahtuneen työtapaturman jälkeen. Laiminlyöntien laatu ja laajuus eivät käräjäoikeuden mukaan osoittaneet sellaista piittaamattomuutta lain säännöksistä tai viranomaisten määräyksistä, että yhteisösakko olisi tullut tuomita merkittävästi alarajaa korkeampana.

Satakunnan käräjäoikeuden tuomio 5.1.2024, 24/100460 asiassa R 23/1081. Tuomio ei ole lainvoimainen.


Yhteyshenkilöt

Lakimies Matti Suontausta 
0295 018 152, [email protected]
Työsuojelun vastuualue, Lounais-Suomen aluehallintovirasto


Työolot Työsuojelu Työsuojeluviranomainen