Verkkoseminaari: Kevytyrittäjä, työntekijä vai jotain muuta?

Ajankohta: 15.5.2024 klo 10–11.30

Avaa esitysmateriaali tästä (pdf)

Katso tallenne

Tallenteeseen tulee tekstitys myös ruotsiksi ja englanniksi arviolta 27.6.2024 mennessä.

Kuuntele podcast yleisökysymyksistä

Jos haluat hypätä suoraan tiettyyn kysymykseen, niin avaa podcast YouTubessa ja klikkaa haluamaasi kohtaa tekstikentän sisällysluettelosta.

Verkkoseminaarin kohderyhmät 

  • kevytyrittäjät ja kevytyrittäjyyttä harkitsevat 
  • kevytyrittäjien palveluksia käyttävät tai sitä harkitsevat
  • työelämäneuvontaa erityisesti nuorille ja maahanmuuttajille tarjoavat toimijat
  • laskutuspalveluyritykset

Verkkoseminaarin sisältö

Kevytyrittäjä, yrittäjä, työntekijä, palkaton harjoittelija, auttelija… Työtä tehdään yhä moninaisimmilla järjestelyillä, joissa osapuolten oikeudet ja velvollisuudet vaihtelevat suuresti. Työn tarjoajan on oltava tarkkana, että käytetty järjestely on varmasti lainmukainen.  

Tässä verkkoseminaarissa autamme työn tarjoajia ja tekijöitä arvioimaan, milloin työtä voi tehdä yrittäjänä tai kevytyrittäjänä ja milloin kyseessä on työsuhde. Sopimuksen nimi ei ole tässä ratkaisevaa: jos työsuhteen tunnusmerkit täyttyvät, lain mukaan kyse on työsuhteesta, vaikka sopimuksessa lukisi jotain muuta. Tällöin työn tekijä on oikeutettu työsuhteen tuomaan turvaan.

Verkkoseminaarissa käymme läpi työsuhteen tunnusmerkit ja kerromme, mitä ne käytännössä tarkoittavat. Lisäksi havainnollistamme käytännön esimerkein, miten työsopimuslakiin kirjattu kokonaisharkinta toimii.

Käsittelemme myös lyhyesti työturvallisuutta. Kerromme, mitä vastuita ja velvollisuuksia kevytyrittäjällä on yhteisellä työpaikalla.

Lisäksi käsittelemme muita työsuojeluvalvonnassa havaittuja tyypillisiä tilanteita, joissa on epäselvää, onko kyse työsuhteesta vai ei. Näitä ovat esimerkiksi perheenjäsenen työskentely ja siivousringit.

Kouluttajina toimivat juristi Aki Eriksson ja tarkastaja Mikko Järvenreuna Lounais-Suomen aluehallintovirastosta.

Kevytyrittäjä-teemaa on käsitelty myös aiemmin Työsuojelua puhekielellä -podcastin jaksossa Kevytyrittäjä vai työsuhde valeasussa? (YouTube).

Lisätietoa:
työsuojeluviranomaisten viestintä: [email protected]
Juristi Aki Eriksson
Viestintäasiantuntija Virpi Vento
sähköpostit muotoa [email protected]

Verkkoseminaarin mainos, kuvassa lakimies Aki Eriksson ja tarkastaja Mikko Järvenreuna.