Verkkoseminaari: Kevytyrittäjä, työntekijä vai jotain muuta?

Ajankohta: 15.5.2024 klo 10–11.30
Kohderyhmät: 

  • kevytyrittäjät ja kevytyrittäjyyttä harkitsevat 
  • kevytyrittäjien palveluksia käyttävät tai sitä harkitsevat
  • työelämäneuvontaa erityisesti nuorille ja maahanmuuttajille tarjoavat toimijat
  • laskutuspalveluyritykset

Ilmoittaudu verkkoseminaariin

Kevytyrittäjä, yrittäjä, työntekijä, palkaton harjoittelija, auttelija… Työtä tehdään yhä moninaisimmilla järjestelyillä, joissa osapuolten oikeudet ja velvollisuudet vaihtelevat suuresti. Työn tarjoajan on oltava tarkkana, että käytetty järjestely on varmasti lainmukainen.  

Tässä verkkoseminaarissa autamme työn tarjoajia ja tekijöitä arvioimaan, milloin työtä voi tehdä yrittäjänä tai kevytyrittäjänä ja milloin kyseessä on työsuhde. Sopimuksen nimi ei ole tässä ratkaisevaa: jos työsuhteen tunnusmerkit täyttyvät, lain mukaan kyse on työsuhteesta, vaikka sopimuksessa lukisi jotain muuta. Tällöin työn tekijä on oikeutettu työsuhteen tuomaan turvaan.

Verkkoseminaarissa käymme läpi työsuhteen tunnusmerkit ja kerromme, mitä ne käytännössä tarkoittavat. Lisäksi havainnollistamme käytännön esimerkein, miten työsopimuslakiin kirjattu kokonaisharkinta toimii.

Käsittelemme myös lyhyesti työturvallisuutta. Kerromme, mitä vastuita ja velvollisuuksia kevytyrittäjällä on yhteisellä työpaikalla.

Lisäksi käsittelemme muita työsuojeluvalvonnassa havaittuja tyypillisiä tilanteita, joissa on epäselvää, onko kyse työsuhteesta vai ei. Näitä ovat esimerkiksi perheenjäsenen työskentely ja siivousringit.

Kouluttajina toimivat juristi Aki Eriksson ja tarkastaja Mikko Järvenreuna Lounais-Suomen aluehallintovirastosta.

Tallenne tekstitetään myös englanniksi

Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Verkkoseminaari tallennetaan, ja tallenne julkaistaan tällä sivulla. Tallenne tekstitetään suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Podcast yleisökysymyksistä

Verkkoseminaarin osallistujat voivat esittää kysymyksiä ilmoittautumisen yhteydessä ja tilaisuuden aikana chatissa. Yleisökysymyksiä käsitellään podcastissa, joka julkaistaan verkkoseminaarin jälkeen.

Kevytyrittäjä-teemaa on käsitelty myös aiemmin Työsuojelua puhekielellä -podcastin jaksossa Kevytyrittäjä vai työsuhde valeasussa? (YouTube).

Lisätietoa:
Juristi Aki Eriksson
Viestintäasiantuntija Virpi Vento
sähköpostit muotoa [email protected]

Verkkoseminaarin mainos, kuvassa lakimies Aki Eriksson ja tarkastaja Mikko Järvenreuna.