Tapahtumat 2022 - Verkkoseminaari: Työnantajan vastuu työväkivallan hallinnassa

Ajankohta: keskiviikko 7.12.2022 kello 13–14.15
Kohderyhmä: työpaikkojen työsuojeluhenkilöstö, HR, johto ja esihenkilöt, työterveyshuoltohenkilöstö

Katso tallenne ja kuuntele podcast yleisökysymyksistä

Podcastissa vastauksia verkkoseminaarin yleisökysymyksiin

Kiitos osallistuneille tärkeistä ja hyvistä kysymyksistä, niitä tuli reilusti yli sata! Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata, koska ne liittyvät joko toisen viranomaisen toimivaltaan tai sellaiseen lainsäädäntöön, jota työsuojeluviranomainen ei valvo. Podcastissa ylesiökysymyksistä keskustelevat tarkastaja Anne Myyryläinen ja juristina työskentelevä Anna Tiainen.

Työtehtäviin liittyvän väkivallan uhan tunnistaminen on työnantajan tehtävä. Työväkivaltaa ei arvioida pelkästään sattuneiden väkivaltatilanteiden valossa, vaan siten, että työnantaja tunnistaa uhan olevan psykososiaalinen kuormitustekijä ja ennaltaehkäisyn olevan keskeistä uhan hallinnassa. 

Jokaisella on oikeus tehdä työtään pelkäämättä joutuvansa väkivallan kohteeksi. Ovatko työpaikkasi ohjeistukset ajan tasalla muuttuvaan työelämään nähden?

Työsuojeluviranomaisen verkkoseminaarissa kerromme, mitä väkivallan uhka tarkoittaa ja miten se näyttäytyy työsuojeluviranomaisen valvonnassa. Puhumme myös väkivaltatapahtumasta työtapaturmana sekä työnantajan velvollisuuksista ja vastuista työturvallisuuden hallinnassa. Lisäksi kerromme, miten uhkaa voidaan hallita väkivaltaisessa työympäristössä. Käsittelemme myös työterveyshuollon roolia ja sitä, miten työnantaja hyötyy terveydellisen merkityksen arvioinnista.

Kysymyksiä ja toiveita käsiteltäville työväkivaltaan liittyville teemoille voi esittää etukäteen ilmoittautumislomakkeella ja verkkoseminaarin aikana chatissa. Käsittelemme yleisökysymyksiä verkkoseminaarissa ja sen jälkeen Työsuojelua puhekielellä -podcastissa. Verkkoseminaarin tallenne ja podcast tullaan julkaisemaan tällä sivulla.

Sisältö

Kello 13.00
Tilaisuuden avaus

Kello 13:05

Väkivallan uhka työn kuormitustekijänä työsuojelun valvonnassa. 
Väkivaltatapaturmien ja uhkatilanteiden lainsäädäntö ja työnantajavastuut työpaikalla.
Avaa diat tästä (pdf)
Lakimies Anna Tiainen

Kello 13.45
Työnantajan lakisääteiset velvollisuudet väkivaltatilanteiden ehkäisemisessä.
Avaa diat tästä (pdf)
Tarkastaja Anne Myyryläinen.

Kello 14.05 – 14.15  
Tilaisuuden yhteenveto ja päätös.

Kaikki alustajat toimivat Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueella. 

 

Lisätietoja

Viestintäasiantuntija Marja Tereska
[email protected]