Työsuojelu työpaikalla
Työturvallisuusjohtaminen
Työturvallisuusjohtaminen on yksi osa turvallisuusjohtamista. Sen keskeisenä ajatuksena on, että työpaikka parantaa turvallisuuttaan ennakoivasti, jatkuvasti ja kokonaisvaltaisesti. Muita turvallisuusjohtamisen osa-alueita ovat esimerkiksi ympäristö-, pelastus- ja tietoturvallisuus.
Työturvallisuuden johtamisen tavoitteena on vähentää tapaturmia ja sairauspoissaoloja sekä lisätä työntekijöiden hyvinvointia. Sillä pyritään liiketoiminnan jatkuvuuteen ja vaatimustenmukaisuuteen kaikissa tilanteissa.
Tavoitteena terveellisyys, turvallisuus ja tuottavuus
Turvallisuus- ja terveysnäkökulma otetaan huomioon niin töiden suunnittelussa, tekemisessä kuin seurannassakin. Toiminnan lähtökohtana ovat työturvallisuuslakiin kirjatut työnantaja- ja työntekijävelvoitteet.
Työnantajan pitää
- tunnistaa ja arvioida haitta- ja vaaratekijät, eli tehdä riskien arviointi, sekä poistaa tai vähentää riskejä
- päivittää riskien kartoitus tarvittaessa
- suunnitella ja mitoittaa työ, työympäristö, -välineet ja -menetelmät siten, ettei niistä koidu työntekijöille haitallista kuormitusta
- antaa työntekijöille opetusta ja ohjausta
- laatia työsuojelun toimintaohjelma ja pitää se ajan tasalla
- määrittää velvollisuudet ja valtuudet
- varmistaa osaaminen ja resurssit
- tiedottaa turvallisuuteen liittyvistä asioista
- tarkkailla jatkuvasti työympäristön ja työyhteisön tilaa.
Työnantajan luoma ja johtama turvallisuuskulttuuri muodostuu johdon sitoutumisesta turvallisuustyöhön, toimintatavoista ja ihmisten käyttäytymisestä. Käytännössä tämä merkitsee jokapäiväisiä, yhtenäisiä konkreettisia toimenpiteitä, joihin koko henkilöstö on sitoutunut.
Työturvallisuus on yksi tuottavuuden tärkeimmistä tekijöistä. Sillä vaikutetaan sairauspoissaolojen ja tapaturmien määrään, työn sujuvuuteen ja työntekijöiden sitouttamiseen.
Työkaluna riskien arviointi
Hyvä nykytilanteen kartoitus antaa perustan turvallisuustyölle. Keskeinen työkalu on riskien arviointi. Sen avulla työnantaja arvioi työn ja työolojen kehittämistarpeet sekä työympäristötekijöiden vaikutukset.
Kuormitustekijät on selvitettävä kattavasti, mukaan lukien esimerkiksi psykososiaalinen kuormitus ja puutteellinen ergonomia. Ennakointi on aina kustannustehokkain tapa vaikuttaa näihin tekijöihin. Toimiva työturvallisuusjohtaminen vaatii myös palautejärjestelmän, jonka avulla työpaikka pystyy järjestelmällisesti varmistamaan omien käytäntöjensä jatkuvan kehittämisen.
Apuna voi käyttää valmiita malleja
Työturvallisuuslaki ei vaadi turvallisuusjohtamisjärjestelmää, vaan se säätelee turvallisuuden järjestelmällistä hallintaa yleisellä tasolla. Turvallisuusjohtamista voi kuitenkin toteuttaa monella eri tavalla. Organisaatio voi halutessaan käyttää apuna valmiita malleja (esim. työterveyden ja työturvallisuuden hallintajärjestelmästandardi ISO 45001).
Työnantaja voi valita työpaikalle parhaiten sopivat tavat ja keinot, joilla se hallitsee turvallisuutta.
Lisäksi jotkut toimialat on luokiteltu erityisen vaarallisiksi, jolloin säädöksissä edellytetään työnantajalta erillistä järjestelmää turvallisuuden varmistamiseksi. Toimialakohtaisia säädöksiä ovat esimerkiksi
- asetus vaarallisten kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin valvonnasta (685/2015)
- asetus rautatiejärjestelmän turvallisuudesta ja yhteentoimivuudesta (750/2006)
- asetus laivanisännän turvallisuusjohtamisjärjestelmästä ja aluksen turvalliseen käyttöön liittyvistä johtamisjärjestelyistä (66/1996).