Työterveys ja -tapaturmat
Työtapaturmien ehkäisy
Turvallisuuden edistäminen työpaikalla on järjestelmällistä toimintaa, jossa huomioidaan työvälineet, työympäristö, työmenetelmät, organisaation toiminta ja työtavat.
Työtapaturmia ehkäistään siten, että tapaturman vaaraa aiheuttavat tekijät tunnistetaan ja poistetaan kokonaan tai, jos poistaminen ei ole mahdollista, vaarat vähennetään mahdollisimman pieniksi. Tapaturmavaaroja tunnistettaessa pitää huomioida myös työn tekemiseen liittyvät erityistilanteet, kuten normaalista poikkeavat olosuhteet ja toiminnalliset häiriöt tuotantoprosessissa.
Tapaturman ehkäisemistä on myös se, että tarvittavat käyttöönotto- ja määräaikaistarkastukset tehdään ja mahdolliset pätevyysvaatimukset varmistetaan. Näin huolehditaan, että työssä käytettävät koneet, laitteet ja muut työvälineet ovat kunnossa ja niitä käytetään valmistajan ohjeiden mukaisesti.
Työympäristön seuranta on tärkeä osa ennaltaehkäisyä
Työpaikalla jokaisen on ehkäistävä tapaturmia, jokaisen on oltava varautunut tapaturmiin ja jokaisen on opittava tapahtuneista tapaturmista.
Jotta tapaturmavaarat voidaan tunnistaa ja työolosuhteita kehittää, pitää työympäristöä sekä työntekijöille annettujen ohjeiden noudattamista seurata jatkuvasti. Seurantaan sisältyy myös sattuneiden tapaturmien tutkiminen ja vaaratilanteiden analysoiminen.
Työnantajan pitää varautua onnettomuustilanteisiin. Työpaikalle on esimerkiksi järjestettävä ensiapuvalmius. Mikäli työhön liittyy suuronnettomuuden vaara, tulee varautumiseen kiinnittää erityistä huomiota.
Noudata työssäsi työtapaturmien ja vaaratilanteiden välttämiseksi annettuja ohjeita:
- Noudata työn ohjeita ja turvallisia työtapoja.
- Käytä työnantajan määräämiä suojaimia.
- Huomioi mahdolliset vaaratekijät.
- Raportoi turvallisuuteen liittyvistä havainnoista.
Huolehdi myös muiden työntekijöiden turvallisuudesta. Sinulla on velvollisuus ilmoittaa työpaikalla havaisemistasi vaara- ja haittatekijöistä työnantajalle ja työsuojeluvaltuutetulle.
Et saa ilman erityistä syytä poistaa tai kytkeä pois päältä turvallisuus- tai suojalaitetta, joka on asennettu koneeseen, työvälineeseen tai muuhun laitteeseen taikka rakennukseen. Jos työn takia joudut tilapäisesti poistamaan turvallisuus- tai suojalaitteen käytöstä, sinun on palautettava se käyttöön tai kytkettävä se päälle niin pian kuin mahdollista. Muistathan, että työntekijänä voit joutua vastuuseen tapaturmasta, jos se aiheutuu suojalaitteen poistamisesta.Vastuu tapaturmien ehkäisemisestä on ensisijaisesti työnantajalla. Työnantajan pitää huolehtia siitä, että työvälineiden turvallisuus varmistetaan ja työntekijät opastetaan turvallisiin työtapoihin.
Keskeistä tapaturmien torjunnassa on ennaltaehkäisy. Tapaturmavaarat pitää tunnistaa, ja niiden terveydellinen merkitys tulee arvioida. Arviointi pitää tehdä järjestelmällisesti ja kattavasti siten, että siinä huomioidaan myös kaikki poikkeus-, häiriö- ja erityistilanteet.
Arvioimisessa kannattaa käyttää apuna työturvallisuusriskien hallintaa varten tehtyjä materiaaleja. Tarvittaessa työnantajan on käytettävä tukena myös työpaikan ulkopuolisia asiantuntijoita.
Sattuneista tapaturmista ja vaaratilanteista voidaan oppia. Siksi niiden analysoiminen ja niistä tiedottaminen henkilöstölle on tärkeää.
Työpaikalla pitää varautua onnettomuuksiin
Työpaikalle on järjestettävä ensiapuvalmius, joka on tarpeeksi kattava työn luonteeseen nähden. Lisäksi työntekijät pitää opastaa toimimaan onnettomuustilanteissa siten, että vahingot jäävät mahdollisimman pieniksi. Ohjeistusten laajuus riippuu työstä ja työolosuhteiden erityispiirteistä.
Työpaikalla pitää olla riittävä määrä ensiapuvälineitä, jotka ovat tarkoituksenmukaisia työhön liittyvien vaarojen kannalta. Ensiapuvälineiden sijainti on merkittävä selkeästi, ja ne on sijoitettava helposti saataville. Joskus työn vaarallisuus voi edellyttää, että työpaikalla on ensiavun antamiseen soveltuva tila.
Vakavasta työssä tapahtuneesta tapaturmasta pitää ilmoittaa työsuojeluviranomaiselle
Ilmoituksen voi tehdä lomakkeella Työtapaturmailmoitus työsuojeluviranomaiselle.
Lisätietoa Luvat ja ilmoitukset: Vakavasta työtapaturmasta ilmoittaminen
Laki työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta (44/2006)
- 6 § tapaturman tutkimus
- 46 § työtapaturmasta ja ammattitaudista ilmoittaminen
Työturvallisuuslaki (738/2002)
- 8 § työnantajan yleinen huolehtimisvelvoite
- 10 § työn vaarojen selvittäminen ja arviointi
- 17 § työnantajan ja työntekijöiden yhteistoiminta
- 41 § koneiden, työvälineiden ja muiden laitteiden käyttö
- 44 § onnettomuuden vaara
- 45 § hälytys-, turvallisuus- ja pelastusvälineet ja ohjeet
Valtioneuvoston asetus työpaikkojen turvallisuus- ja terveysvaatimuksista (577/2003)
Työtapaturma- ja ammattitautilaki (459/2015)
Valtioneuvoston päätös työntekijöille aiheutuvan suuronnettomuusvaaran torjunnasta (922/1999)
- 14 § omatoiminen varautuminen
Laki vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta (390/2005)
Korkeimman oikeuden ratkaisussa (KKO:2013:56) käsiteltiin tehtaan teknisen johtajan, käyttöpäällikön ja vuoromestarin syyllistymistä työturvallisuusrikokseen, kun työntekijä oli vammautunut käyttäessään puristinta, joka oli hallintalaitteiltaan ja suojaukseltaan työturvallisuusmääräysten vastainen. Työntekijöiden puristimella käyttämä työtapa oli ollut työturvallisuutta koskevan ohjeen vastainen, mutta puristimeen ei ollut tehty työturvallisuutta kohentavia parannuksia työntekijän vammautumisen jälkeenkään.
Hovioikeuden ratkaisussa (Kouvola HO 02.09.2009) käsiteltiin sitä, oliko pääurakkasopimuksen pääurakoitsija vastuussa työmaanjohtovelvollisuuksista ja työturvallisuudesta myös tilaajan erillishankintana tilaamassa maanrakennusurakassa. Mainittua maanrakennusurakkaa ei ollut alistettu pääurakkaan, ja maanrakennusurakka ei sijainnut pääurakkaan kuuluneella rajatulla urakka-alueella.
Muulla Tyosuojelu.fissä
- Työterveys ja -tapaturmat: Työtapaturmat
- Työsuojelu työpaikalla: Vaarojen arviointi
- Työsuojelu työpaikalla: Työolosuhdemittarit
- Työsuojelu työpaikalla: Turvallisuusjohtaminen
- Työolot: Kemialliset tekijät
- Tietoa meistä: Työsuojeluviranomaisen toiminta
- Luvat ja ilmoitukset: Vakavasta työtapaturmasta ilmoittaminen