

Työolot
Marjalain mukainen luonnontuotteiden keruu
Luonnontuotteita kerääviin ulkomaiden kansalaisiin sovelletaan niin sanottua marjalakia eli lakia luonnontuotteita keräävien ulkomaalaisten oikeudellisesta asemasta (487/2021) silloin, kun he eivät ole työsuhteessa.
Luonnontuotteiden keruu Suomessa
Luonnontuotteita voi kerätä erilaisissa oikeussuhteissa:
- kausityöntekijänä, jolloin yritys on kerääjän työnantaja (lisätietoa sivulla Maatalouden ja luonnontuotekeruun kausityö)
- marjalain mukaan, jolloin yritys organisoi keruun, mutta ei ole työnantaja
- täysin itsenäisesti jokaisenoikeudella, ilman että mikään muu taho organisoi keruuta – kerääjä järjestää marjojen poiminnan ja myynnin itse.
Marjalaki koskee poimijoita, jotka eivät ole työsuhteessa ja jotka marjayritys on kutsunut Suomeen tai joille marjayritys järjestää esimerkiksi majoituksen ja ruokahuollon tarkoituksenaan ostaa poimijan keräämiä luonnontuotteita. Tällöin marjalaki koskee myös yritystä, joka on kyseisen lain mukainen toimija. Laki koskee myös sienien ja muiden luonnontuotteiden keräämistä.
Ohje: Metsämarjojen poimijan oikeudet
Ohje on saatavana myös ruotsiksi, englanniksi, thaiksi, ukrainaksi ja venäjäksi.
Luonnontuotealan toimijoiden oikeuksista ja velvollisuuksista kerrotaan sivulla Luonnontuotekeruualan toimijan velvollisuudet.
Jos työsuhteen tunnusmerkit täyttyvät, silloin ei ole kyse marjalain mukaisesta poiminnasta eikä marjalakia sovelleta. Lue lisää sivuilta Työsuhteen tunnusmerkit ja Maatalouden ja luonnontuotekeruun kausityö.
Marjalaki eli laki kerääjien oikeudellisesta asemasta
Lain tavoitteena on parantaa luonnontuotteita keräävien ulkomaalaisten oikeudellista asemaa sekä tasapuolistaa luonnontuotealalla toimivien yritysten kilpailumahdollisuuksia. Laki koskee tuloverolain 89 §:ssä tarkoitettuja luonnontuotteita, joita on luvallista poimia jokaisenoikeuden nojalla ilman maanomistajan suostumusta.
Lakia sovelletaan ulkomaalaisiin, jotka keräävät luonnontuotteita siten, että he eivät ole työsuhteessa, mutta ovat esimerkiksi luonnontuotekeruualan toimijan järjestämässä majoituksessa ja ruokahuollossa.
Työsuojeluviranomainen valvoo marjalain noudattamista siltä osin, kun valvonta ei kuulu muulle toimivaltaiselle viranomaiselle. Esimerkiksi majoitusta koskeva valvonta kuuluu kunnan terveydensuojeluviranomaiselle ja poimijoiden maassaolo-oikeuden valvonta poliisille.
Laissa luonnontuotteita keräävien ulkomaalaisten oikeudellisesta asemasta ei säädetä ulkomaalaisen maahantulosta, maassa oleskelusta eikä työnteko-oikeudesta. Niissä sovelletaan Schengen-viisumisäännöstöä ja ulkomaalaislain (301/2004) säännöksiä.
KEHA-keskus arvioi toimijan luotettavuuden
KEHA-keskus arvioi, onko toimija laissa tarkoitetulla tavalla luotettava. Luotettavuuden arviointiin vaikuttaa se, onko elinkeinotoiminnassa noudatettu lain säännöksiä. Lisäksi varmistetaan, että toimija on hoitanut verot ja muut lakisääteiset maksut asianmukaisesti ja että toimijalla on taloudelliset edellytykset toimintaansa. Arvio annetaan toimijan pyynnöstä vuodeksi kerrallaan.
Toimijan on säilytettävä asiakirjoja ja annettava ne pyynnöstä viranomaiselle
Työsuojeluviranomaisella on oikeus salassapitosäännösten estämättä saada toimijalta tiedot ja asiakirjat, jotka ovat välttämättömiä tässä laissa säädetyn seurannan ja valvonnan suorittamiseksi.
Toimijan tulee säilyttää tämän lain mukaisten velvollisuuksien hoitamiseen liittyvät tiedot siten, että ne ovat tarvittaessa vaivattomasti työsuojeluviranomaisen tarkastettavissa. Toimijan on säilytettävä tiedot kahden vuoden ajan keruuvuoden päättymisestä lukien.
Yhteysviranomainen neuvoo kerääjiä ja toimijoita
Marjalakiin liittyen yhteysviranomaisena toimii Pohjois-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue. Se antaa yleisluonteista neuvontaa sovellettavasta lainsäädännöstä ja ohjaa tarvittaessa ottamaan yhteyttä oikeaan viranomaiseen. Neuvontaa annetaan kerääjille ja luonnontuotealan toimijoille.
Kysymykset pyydetään lähettämään sähköpostiosoitteeseen [email protected].
Huom! Työsuojeluviranomaisen tehtäviin ei kuulu luonnontuotealan tai muun toimialan työnvälitys. Jos haluat hakea kausitöitä tai muita avoimia työpaikkoja, voit tutustua avoimiin työpaikkoihin KEHA-keskuksen Työmarkkinatorilla. Huomaathan, että Työmarkkinatorilla ilmoitetaan vain työsuhteessa tehtävästä työstä.