Työolot
Henkilöstötilat
Henkilöstötiloiksi luetaan ruokailu-, puku-, pesu-, wc-, lepo- ja odotustilat. Työnantajan on järjestettävä työntekijöiden käyttöön henkilöstömäärään nähden riittävät henkilöstötilat.
Henkilöstötilat ovat palautumista ja puhdistautumista varten.
Työpaikalla tai sen välittömässä läheisyydessä pitää olla
- asianmukaisesti varustettuja käymälöitä
- riittävästi kelvollista juomavettä
- ruokailua varten varattu ja sisustettu tila
- jääkaappi ja mikroaaltouuni työntekijöiden mukanaan tuoman ruoan ja juoman säilyttämistä ja lämmittämistä varten
- helppopääsyinen tila vaatteiden vaihtoa sekä tarvittaessa kuivausta varten
- lukittava paikka vaatteiden ja henkilökohtaisten tavaroiden säilyttämiseen (esim. lukollinen kaappi)
- kunnollista pesuvettä ja peseytymislaitteita
- erityisolosuhteiden niin vaatiessa tarvittava määrä peseytymis- ja kuivaamisvälineitä tai lämmitettävä pesuhuone, jossa on suihku tai muutoin lämmintä pesuvettä tai sauna
- jos erityiset olosuhteet niin vaativat, lepohuoneita tai oleskelutilaa lepoa sekä taukojen ja odotusaikojen viettämistä varten, mikäli lepo- ja odotusaikoja ei ole mahdollista viettää työhuoneessa.
Henkilöstötilojen suunnittelussa noudatetaan RT-kortin 103140 Henkilöstötilat (2020) ohjeita. Ohjekortti perustuu työturvallisuuslakiin ja asetukseen työpaikkojen turvallisuus- ja terveellisyysvaatimuksista.