Työsuhde
Lähetetty työntekijä
Lähetetty työntekijä on ulkomaisen yrityksen työntekijä, joka tekee tilapäisesti työtä Suomessa.
Lähetetyllä työntekijällä tarkoitetaan työntekijää, joka työskentelee tavallisesti muussa valtiossa kuin Suomessa ja jonka toiseen valtioon sijoittunut ja kyseisessä valtiossa merkittävää toimintaa harjoittava työnantaja työsuhteen aikana lähettää rajoitetuksi ajaksi tilapäiseen työhön Suomeen. Kyse on tilapäisestä Suomessa työskentelyssä, jonka jälkeen työntekijä palaa lähtömaahansa työnantajan palvelukseen. Lähetetyn työntekijän tavallinen työskentelypaikka on siis jokin muu valtio kuin Suomi.
Lähetetystä työntekijästä on kyse, kun muusta valtiosta lähetetty työntekijä tekee Suomessa työtä sopimuksen perusteella alihankintana, yrityksen sisäisenä siirtona tai vuokratyössä.
Alihankinta Työntekijä lähetetään tekemään työtä, josta on tehty sopimus lähettävän yrityksen eli työnantajan ja tilaajan välillä. Työntekijä työskentelee lähettävän yrityksen lukuun ja sen johdon alaisena. |
Yrityksen sisäinen siirto Työntekijä lähetetään tekemään työtä samaan yritysryhmään kuuluvaan, toisessa valtiossa sijaitsevaan toimipaikkaan tai yritykseen. |
Vuokratyö Työntekijä lähetetään tekemään työtä toisen yrityksen käyttöön. Työntekijän oma työnantaja on tilapäistä työvoimaa välittävä tai vuokraava yritys. |
Lähetettyjä työntekijöitä koskee laki työntekijöiden lähettämisestä (447/2016). Lain soveltamisalan piiriin kuuluvat lain voimaantulon 18.6.2016 jälkeen tehdyt uudet sopimukset, joiden perusteella työntekijöitä lähetetään Suomeen.
Laissa määritellään ne suomalaiset työelämää koskevat säädökset, joita sovelletaan silloin, kun ne ovat työntekijän kannalta edullisempia kuin työntekijään muutoin sovellettavat säännökset. Lain soveltamisen kannalta ei ole merkitystä sillä, onko työnantaja muusta EU-maasta vai EU:n ulkopuolelta.
Poikkeukset lain soveltamiseen
Kauppamerenkulku
Lakia työntekijöiden lähettämisestä ei sovelleta työntekijöihin, jotka työskentelevät kauppamerenkulkua harjoittavien yritysten aluksilla.
Maantieliikenteen alihankinta
Lakia ei sovelleta myöskään tieliikenteen kuljetuksia harjoittavien yritysten seuraaviin alihankintana tehtäviin tieliikenteen kuljetuspalveluihin eikä kuljettajiin, jotka ajavat:
- kahdenvälistä tavaroiden tai matkustajien kuljetusta, jossa sallitaan seuraavat lisätoimet:
- Kahdenvälisen matkustajien kuljetuksen aikana on mahdollista ottaa matkustajia kerran kyytiin ja jättää matkustajia kerran kyydistä tai ottaa matkustajia kerran kyytiin ja jättää matkustajia kyydistä toisessa valtiossa ja nämä samat lisätoimet ovat mahdollisia myös paluumatkan aikana.
- Kahdenvälisen tavarakuljetuksen aikana on mahdollista suorittaa yksi kuorman lastaaminen tai purkaminen tai yksi kuorman lastaaminen ja purkaminen toisessa jäsenvaltiossa, jonka kautta kuljetus ajetaan edellyttäen, että kuljettaja ei ole lastannut ja purkanut kuormaa samassa EU:n jäsenvaltiossa.
- Lisäksi jos kahdenvälistä tavarankuljetusta, jonka aikana ei ole suoritettu lisätoimia, seuraa kahdenvälinen kuljetus sijoittautumisjäsenvaltioon, on kuljetuksen aikana mahdollista suorittaa enintään kaksi kuorman lastaamista ja purkamista taikka enintään kaksi kuorman lastaamista tai purkamista edellyttäen, että kuljettaja ei ole kuormannut ja purkanut kuormaa samassa EU:n jäsenvaltiossa. - Suomen alueen halki kuormaamatta tai purkamatta rahtia ja ottamatta kyytiin tai laskematta kyydistä matkustajia
- tietynlaisia jäsenvaltioiden välisiä tavaroiden yhdistettyjä kuljetuksia koskevista yhteisistä säännöistä annetussa neuvoston direktiivissä 92/106/ETY määritellyn yhdistetyn kuljetuksen aloittavan tai lopettavan tieosuuden, jos kuljettaja on aloittanut kuljetuksen kuljetusyrityksen sijoittautumisjäsenvaltiossa ja kuljettajan tiekuljetuksen tieosuus muodostaa yhtenäisen kahdenvälisen kuljetuksen.
Muita poikkeuksia
Työntekijöiden lähettämisestä annetun lain säännöksiä palkallisesta vähimmäisvuosilomasta ja -palkasta ei sovelleta ammatti- tai erikoistyöntekijän tekemään tavaran ensimmäiseen kokoamis- tai asennustyöhön, jos se
- muodostaa olennaisen osan tavaran toimitussopimuksesta
- on välttämätön toimitetun tavaran saattamiseksi käyttökuntoon
- työntekijän lähetettynä olo kestää enintään kahdeksan päivää.
Laskettaessa kahdeksan työpäivän rajoitusta otetaan huomioon viimeisten 12 kuukauden ajalta kaikki jaksot, joina kyseistä työtä on tehnyt saman lähettävän yrityksen lähettämä työntekijä.
Edellä olevat poikkeukset eivät kuitenkaan koske rakennusalan töitä, kuten rakentamista, korjaamista, kunnostamista, rakenteiden muuttamista ja hajottamista. Näihin töihin luetaan myös kaivaminen, maanrakennus, valmisosien asentaminen ja purkaminen sekä varustamis-, asennus-, muutos-, purkamis-, kunnossapito-, huolto-, maalaus-, puhdistus- ja parannustyöt.
Työntekijöiden lähettämisestä annetun lain säännöksiä palkallisesta vähimmäisvuosilomasta ja -palkasta ei sovelleta ammatti- tai erikoistyöntekijän tekemään tavaran ensimmäiseen kokoamis- tai asennustyöhön tietyissä tilanteissa. Tällä tarkoitetaan tilanteita, joissa edellä mainittu työ muodostaa olennaisen osan tavaran toimitussopimuksesta, on välttämätön toimitetun tavaran saattamiseksi käyttökuntoon ja työntekijän lähetettynä olo kestää enintään kahdeksan päivää.
Laskettaessa kahdeksan päivän rajoitusta otetaan huomioon viimeisten 12 kuukauden ajalta kaikki jaksot, joina kyseistä työtä on tehnyt saman lähettävän yrityksen lähettämä työntekijä.
Edellä olevat poikkeukset eivät kuitenkaan koske rakennusalan töitä, kuten rakentamista, korjaamista, kunnostamista, rakenteiden muuttamista ja hajottamista. Näihin töihin luetaan myös kaivaminen, maanrakennus, valmisosien asentaminen ja purkaminen sekä varustamis-, asennus-, muutos-, purkamis-, kunnossapito-, huolto-, maalaus-, puhdistus- ja parannustyöt.
Vuokra- ja alihankintatyössä tulee ottaa huomioon myös tilaajavastuulain velvoitteet
Tilaajavastuulaki koskee sekä suomalaisia että ulkomaisia tilaajayrityksiä, kun työ tehdään Suomessa. Merkitystä ei ole myöskään sillä, ostaako tilaajayritys vuokratyötä tai alihankintaa suomalaiselta vai ulkomaiselta yritykseltä.
Kun tilaaja solmii vuokratyö- tai alihankintasopimuksen työntekijöitä lähettävän yrityksen kanssa, tilaajan on pyydettävä tilaajavastuulain mukaiset selvitykset sopimuskumppaniltaan ja työntekijöitä lähettävän yrityksen on toimitettava ne sopimuskumppanille.
Lisätietoa tilaajavastuulain velvoitteista: Tilaajavastuu.
Yhteysviranomainen Lounais-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue
Yhteysviranomainen antaa yleisluonteista neuvontaa Suomessa sovellettavasta lainsäädännöstä ja ohjaa ottamaan yhteyttä oikeaan viranomaiseen. Neuvontaa annetaan työntekijöitä Suomeen lähettäville yrityksille, vastaanottaville yrityksille Suomessa sekä lähetetyille työntekijöille työntekijöiden lähettämiseen liittyen.
Kysymykset pyydetään lähettämään sähköpostiosoitteeseen [email protected]
Lisätietoja: Anu Ikonen, lakimies, Lounais-Suomen aluehallintovirasto.
Työnteko-oikeus
Jos et ole Suomen kansalainen, ulkomaalaislaki velvoittaa, että todistat työnantajalle työnteko-oikeutesi Suomessa. Näytä työnantajalle joko passi, virallinen matkustusasiakirja tai oleskelulupakortti.
Työnantaja ottaa yleensä kopion työnteko-oikeutesi perusteesta, koska sitä täytyy lain mukaan säilyttää työpaikalla.
Palkka
Laki ei Suomessa määrittele vähimmäispalkkaa, vaan se määräytyy toimialan yleissitovan työehtosopimuksen mukaan. Jos alalla ei ole yleissitovaa työehtosopimusta taikka muuta sopimusta tai käytäntöä, työnantajan on maksettava sinulle tavanomainen ja kohtuullinen palkka.
Löydät tietoa työehtosopimusten mukaisista palkoista työnantajan- ja työntekijäliittojen verkkosivuilta. Yleissitoviksi työehtosopimuksiksi vahvistetut työehtosopimukset löydät Finlex.fi-verkkopalvelusta (pääosa vain suomenkielisinä).
Palkanmaksu
Jos työnantaja ei ole maksanut palkkaa tai se on maksettu väärin tai puutteellisesti, sinun on huomautettava asiasta työnantajaa. Maksamatta jäänyt palkka sinun on perittävä viime kädessä itse työnantajalta. Huomauttamisessa voit käyttää apuna lomakkeita Palkkasaatavailmoitus työsuhteen aikana ja Palkkasaatavailmoitus työsuhteen päättymisen jälkeen.
Jos työskentelet rakennusalalla ja palkanmaksussasi on puutteita, voit ilmoittaa siitä pääurakoitsijalle tai rakennuttajalle. Voit kohdistaa ilmoituksesi kummalle tahansa tai kummallekin.
Pääurakoitsijan tai rakennuttajan on välittömästi pyydettävä lähettävältä yritykseltä selvitys sinulle maksetusta palkasta ja siitä, onko palkka sitä koskevien säännösten mukainen Suomessa. Pääurakoitsijan tai rakennuttajan on toimitettava selvityspyyntö ja lähettävältä yritykseltä saamansa selvitys sinulle. Selvityspyyntö ja selvitys on pyynnöstäsi toimitettava myös työsuojeluviranomaiselle ja niitä on säilytettävä kaksi vuotta työnteon päättymisestä.
Veronumero
Jos työskentelet rakennustyömaalla, sinulla pitää olla työmaalla liikkuessasi näkyvillä kuvallinen tunnistekortti, jossa on myös veronumero. Veronumeron voit pyytää verotoimistosta tai verohallinnon puhelinpalvelusta. Työnantaja voi myös tarvittaessa pyytää kaikkien työntekijöidensä veronumerot yhdellä kertaa.
Verotuksen oikeellisuudesta vastaa työntekijä, verohallinnon verkkosivuilta löydät lisätietoa verotuksesta:
Veronumero
Töihin ulkomailta Suomeen
Tietoa Suomen työelämästä ulkomaalaiselle:
Töissä Suomessa – tietoa maahanmuuttajalle 13 kielellä. Työterveyslaitos.
Lisätietoa verkkoseminaarin tallenteessa
Lähetetyn työntekijän oikeuksista Suomessa kerrotaan myös englanninkielisessä verkkoseminaarissa, jonka tallenne on katsottavissa sivulla Webinar: Posted workers and terms of employment in Finland (sivu englanniksi). Verkkoseminaarissa kerrotaan myös, mitä tehdä, jos kohtaa ongelmia työpaikalla.
Säädökset asettavat velvoitteita sekä lähettävälle yritykselle eli lähetetyn työntekijän työnantajalle että tilaajalle eli työntekijöitä käyttävälle yritykselle. Rakennuttajan ja pääurakoitsijan velvoitteista kerrotaan kohdassa Palkkaus ja korvaukset Suomessa.
Lähettävän yrityksen eli lähetetyn työntekijän työnantajan pitää huolehtia seuraavista asioista. Jos aiheesta on lisätietoa omalla verkkosivullaan, siihen on linkki suluissa kunkin alakohdan lopussa.
Ennen työnteon aloittamista työnantaja
- varmistaa lähetettyjen työntekijöiden työnteko-oikeuden Suomessa (Työnteko-oikeus)
- asettaa yrityksen Suomessa toimivan edustajan, joka on tavoitettavissa koko työntekijän lähetettynä olon ajan (Työnantajan edustaja Suomessa)
- tekee ilmoituksen työntekijöiden lähettämisestä (Ilmoitusvelvollisuus)
- tekee lisäksi ilmoituksen työsuhteen ehdoista TE-toimistolle, jos lähetetty työntekijä on muun kuin EU- tai ETA-maan kansalainen tai näiden perheenjäsen (Työnteko-oikeus).
Työnantaja tietää, minkä maan lakia lähetetyn työntekijän työsopimukseen sovelletaan ja noudattaa
- vähintään työehtoja, jotka säädetään Suomen laissa työntekijöiden lähettämisestä (Sovellettavat lait)
- palkkausta koskevia määräyksiä (Palkkaus ja korvaukset Suomessa)
- työaikaa, vuosilomaa, perhevapaita ja työturvallisuutta koskevaa lainsäädäntöä ja yleissitovan työehtosopimuksen määräyksiä (Lähetetyn työntekijän työaika)
- matka-, majoitus- ja ruokailukustannuksia sekä majoitusoloja koskevia työehtosopimusmääräyksiä (Matka-, majoitus- ja ruokailukustannukset, Majoitusolot)
- verolainsäädäntöä (Verohallinto: Ulkomailta Suomeen)
- pitkäkestoisen lähettämisen lisätyöehtoja, jos työskentely kestää vähintään 12 kuukautta (Työsuhteen ehdot pitkäkestoisessa lähettämisessä).
Suomessa työnteon aikana työnantaja
- pitää kirjallisesti saatavilla koko lähettämisen ajan (Tietojen säilyttäminen)
- lähettävän yrityksen yksilöintitiedot ja tiedot vastuuhenkilöistä sijoittautumisvaltiossa
- lähetettyjen työntekijöiden yksilöintitiedot
- selvityksen lähetettyjen työntekijöiden työsopimukseen sovellettavista työehdoista
- selvityksen lähetettyjen työntekijöiden työnteko-oikeuden perusteista
- Suomessa työskentelyä koskevan työaikakirjanpidon, palkkalaskelmat sekä rahoituslaitoksen antaman tositteen maksetuista palkoista
- laatii työvuoroluettelon ja keskimääräistä työaikaa käytettäessä työajan tasoittumissuunnitelman sekä pitää työaikakirjanpitoa ja ajoneuvon kuljettajan ajopäiväkirjaa (Työajan suunnittelu ja seuranta, Kuljettajan ajopäiväkirja)
- pitää vuosilomakirjanpitoa (Vuosiloma)
- järjestää lakisääteisen työterveyshuollon (Lähetetyn työntekijän työterveyshuolto)
- huolehtii tapaturmavakuuttamisesta (Lähetetyn työntekijän tapaturmavakuuttaminen)
- huolehtii työntekijöiden työturvallisuudesta (Työnantajan vastuu)
- antaa henkilöstön edustajille lähetetyn työntekijän suostumuksella tiedot työsopimukseen sovellettavista työehdoista (Tietojen säilyttäminen)
- huolehtii rakennustyömailla ja telakka-alueilla työskentelevien työntekijöiden näkyvillä olevasta kuvallisesta tunnisteesta (henkilötunnistekortti), josta käy ilmi julkiseen veronumerorekisteriin merkitty veronumero (Henkilötunniste ja veronumero)
- antaa tilaajalle selvityksen sellaisten alihankinta- ja vuokratyöntekijöiden sosiaaliturvan määräytymisestä, jotka lähetetään Suomeen työn jo ollessa käynnissä (Sopimus ulkomaisen yrityksen kanssa).
Tilaajan eli lähetettyjä työntekijöitä Suomessa käyttävän yrityksen pitää
- antaa lähettävälle yritykselle tieto siitä, että tämän on tehtävä ilmoitus lähettämisestä työsuojeluviranomaiselle (Ilmoitusvelvollisuus)
- antaa lähettävälle yritykselle tieto velvollisuudesta asettaa edustaja (Työnantajan edustaja Suomessa)
- varmistaa, että urakointi- tai aliurakointityöhön, vuokratyövoimana tai yrityksen sisäisenä siirtona lähetetyillä työntekijöillä on Suomessa voimassa oleva työnteko-oikeus (Työnteko-oikeus)
- huolehtia siitä, että työntekijöiden työolosuhteet ovat työturvallisuusmääräysten mukaiset (Työolot)
- vuokratyössä toimittaa lähettävälle yritykselle työnantajavelvoitteiden täyttämiseksi tarvittavat tiedot (Vuokratyö)
- antaa tilaajalle selvityksen sellaisten alihankinta- ja vuokratyöntekijöiden sosiaaliturvan määräytymisestä, jotka lähetetään Suomeen työn jo ollessa käynnissä (Sopimus ulkomaisen yrityksen kanssa).
Tilaajan velvollisuuksista saa tarkempaa tietoa sivulta Tilaajan velvollisuudet lähettämisessä.
Lisätietoa verkkoseminaarin tallenteessa
Suomeen työntekijöitä lähettävän yrityksen velvollisuuksista kerrotaan myös englanninkielisessä verkkoseminaarissa, jonka tallenne on katsottavissa sivulla Webinar: Posting workers to Finland – employers’ responsibilities and possible sanctions (sivu englanniksi).
Laki työntekijöiden lähettämisestä (447/2016)
Laki itsenäisyyspäivän viettämisestä yleisenä juhla- ja vapaapäivänä (388/1937)
Laki vapunpäivän järjestämisestä työntekijäin vapaapäiväksi eräissä tapauksissa (272/1944)
Työterveyshuoltolaki (1383/2001)
Työturvallisuuslaki (738/2002)
Työtapaturma- ja ammattitautilaki (459/2015)
Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä (1233/2006)
Muualla Tyosuojelu.fissä
- Työsuhde: Syrjintä
- Tietoa Suomeen työntekijöitä lähettävälle yritykselle. Työpaikkatiedote 5/2023.
- Ilmoitusvelvollisuus työntekijöiden lähettämisestä Suomeen. Työpaikkatiedote 6/2023.
- Lähettävän yrityksen velvollisuus soveltaa lisätyöehtoja pitkäkestoisessa lähettämisessä. Työpaikkatiedote 7/2023.
- Lähettäminen tieliikenteen kuljetuspalvelujen alihankinnassa. Työpaikkatiedote 8/2023.
- Muistilista lähetetyn kuljettajan työnantajalle. Työpaikkatiedote 9/2023.
- Muutoksia lakiin työntekijöiden lähettämisestä. Verkkouutinen 30.11.2020.
Lomakkeet (DOC-tiedostoja)
Muualla verkossa
- Lähetetyt työntekijät. Työ- ja elinkeinoministeriö.
- Töissä Suomessa – tietoa maahanmuuttajalle 13 kielellä. Työterveyslaitos.
- Ulkomaisen yrityksen työnantajavelvollisuudet. Verohallinto.
- Olkiluoto 3-työmaalla työskentelevät. Verohallinto.
- Ulkomaiset vuokratyöntekijät ja Suomen verotus. Verohallinto.
- Veronumero - ohje rakennusalan työntekijöille ja työnantajille. Verohallinto.
- Ulkomailta Suomeen tulevan verotus. Verohallinto.
- Suomeen töihin tulevalle suomalainen henkilötunnus. Verohallinto.
- Työ sosiaaliturvasopimusmaassa. Eläketurvakeskus.
- Kansainvälinen sosiaaliturva. Sosiaali- ja terveysministeriö.
Sanasto
Tämän sivun lyhytosoite on tyosuojelu.fi/lahetetty