

Tietoa meistä
Paikallinen sopiminen ja lähettävät yritykset
Työpaikkatiedote 2/2025 | Julkaistu 22.4.2025
Paikallisen sopimisen mahdollisuudet laajenivat 1.1.2025 lakimuutosten myötä. Paikallisella sopimisella tarkoitetaan työpaikkakohtaista sopimista jostakin työehtosopimuksen määräyksestä, kuten työajoista, vuosilomista tai palkoista. Sopimisoikeuden laajentuminen koskee myös EU-/ETA-alueen yrityksiä, jotka lähettävät työntekijöitä Suomeen. Järjestäytymätön työnantaja voi tehdä paikallisen sopimuksen vain sellaisen työehtosopimusten perusteella, joka on sovittu vuodenvaihteen jälkeen. Kun sopimus on tehty, se on toimitettava työsuojeluviranomaiselle.
EU-/ETA-alueen lähettävien yritysten sopimismahdollisuus laajeni
Työntekijöiden lähettämisestä annettuun lakiin lisättiin mahdollisuus tehdä paikallinen sopimus. Muutoksen jälkeen kaikki yritykset, mukaan lukien työntekijöitä Suomeen lähettävät yritykset, voivat sopia niistä asioista, joista järjestäytyneet yritykset ovat voineet jo aiemmin sopia. Esimerkiksi työajoista voidaan jatkossa sopia työpaikalla lähettävien yritysten ja näiden lähetettyjen työntekijöiden välillä, jos työehtosopimus sen sallii.
Työntekijöiden lähettämisestä on kyse, kun muusta valtiosta lähetetty työntekijä tekee Suomessa tilapäisesti työtä sopimuksen perusteella alihankintana, yrityksen sisäisenä siirtona tai vuokratyössä. Työntekijöiden lähettämisellä toteutetaan palvelujen tarjoamisen vapautta Euroopan unionin alueella.
Paikallinen sopiminen on lakimuutoksen myötä lähettäville yrityksille ja niiden henkilöstölle mahdollista samoin edellytyksin kuin Suomeen sijoittautuneille työnantajille. Sopimismahdollisuus rajautuu kuitenkin yrityksiin, joiden kotipaikka sijaitsee EU-/ETA-alueella. Toisin sanoen paikallista sopimusta eivät voi jatkossakaan tehdä ne yritykset, joiden kotipaikka on Euroopan unionin tai Euroopan talousalueen ulkopuolella.
Mikä muuttui työntekijöiden lähettämisen näkökulmasta?
Työnantajan ei enää tarvitse olla järjestäytynyt eli kuulua työnantajaliittoon, jotta yrityksessä voidaan sopia paikallisesti niistä asioista, joista työehtosopimus sopimisen mahdollistaa. Aikaisemmin työehtosopimuksiin perustuvat paikalliset sopimukset olivat mahdollisia vain liittoon kuuluville työnantajille.
Myös työntekijöiden edustamisen edellytyksiä laajennettiin. Lähtökohtana on kuitenkin, että paikallinen sopimus tehdään työehtosopimuksen edellyttämien sopijapuolten välillä.
Jos työehtosopimuksessa edellytetään sopijapuoleksi henkilöstön puolelta luottamusmiestä, ja henkilöstö on tällaisen valinnut, sopimus tehdään luottamusmiehen kanssa. Jos luottamusmiestä ei ole valittu, noudatetaan työehtosopimuksessa määrättyjä toissijaisia menettelytapoja. Jos työehtosopimuksessa ei ole määritelty, miten sopimus tehdään luottamusmiehen puuttuessa, sopimus voidaan tehdä luottamusvaltuutetun kanssa. Tällöin lähetettyjen työntekijöiden on valittava keskuudestaan luottamusvaltuutettu edustamaan heitä paikallista sopimusta koskevissa kysymyksissä. Työnantajan tulee varmistaa, että luottamusvaltuutetulla on riittävät valmiudet hoitaa paikalliseen sopimiseen liittyvät tehtävät.
Sopimuksen tekeminen ja seuraamusmaksu
Paikallisen sopimuksen osapuolina ovat työnantaja ja työntekijöiden edustaja, esimerkiksi luottamusvaltuutettu, jos työehtosopimus sallii luottamusvaltuutetun kanssa sopimisen.
Sopimismahdollisuus ei kuitenkaan ole rajaton. Sopimisen rajat asetetaan yleissitovissa työehtosopimuksissa, toisin sanoen riippuu alan työehtosopimuksesta, mistä kaikesta on mahdollista sopia. Paikallisella sopimuksella ei voida myöskään poiketa siitä, että lähetetyn työntekijän kohdalla tulee noudattaa lähtömaan työsuhteen ehtoja, jos ne ovat työntekijälle edullisemmat.
Paikallinen sopimus tulee tehdä kirjallisesti ja se tulee toimittaa työsuojeluviranomaiselle kuukauden kuluessa sopimuksen solmimisesta. Toimitusvelvollisuuden laiminlyönnistä voidaan määrätä 1 000–10 000 euron seuraamusmaksu. Kahdesta tai useammasta laiminlyönnistä voidaan määrätä yhteinen maksu, joka on enintään 15 000 euroa.
Myös lähettävien yritysten on toimitettava yleissitovuuden perusteella noudattamansa työehtosopimuksen mukaiset paikalliset sopimukset työsuojeluviranomaiselle. Paikallinen sopimus toimitetaan sen työsuojeluvastuualueen kirjaamoon, jonka alueella työntekijät työskentelevät. Kirjaamojen yhteystiedot löytyvät sivulta Yhteystiedot.
Jos yrityksellä on Suomi.fi-tunnukset käytössä, paikallisen sopimuksen voi toimittaa työsuojelun asiointipalvelun kautta. Mahdollisuus toimittaa sopimus asiointipalvelun kautta tulee käyttöön kevään aikana.
Työsuojeluviranomaiselle toimitettavat tiedot
- Työnantajan tiedot
- Ilmoittajan tiedot
- Lisätietojen antaja (jos eri kuin ilmoittaja)
- Tiedot paikallisesta sopimuksesta
- Päivä, jolloin sopimus on tehty
- Sopimuksen alkamis- ja päättymispäivä
- Työehtosopimus, johon sopimus perustuu, tarvittaessa myös, mihin työehtosopimuksen kohtaan sopimus perustuu
- Henkilöstön edustaja tai taho, jonka kanssa sopimus on tehty (esim. luottamusmies, luottamusvaltuutettu, muu työehtosopimuksessa määritelty taho)
- Tieto, sisältääkö sopimus salassa pidettävää tietoa.
Laajennus koskee vain uusia työehtosopimuksia
Lain siirtymäsäännöksen vuoksi järjestäytymätön työnantaja voi tehdä paikallisen sopimuksen vain sellaisen työehtosopimusten perusteella, joka on sovittu 1.1.2025 jälkeen. Työnantajaliittoon järjestäytymätön työnantaja saa kuitenkin tehdä paikallisen sopimuksen vasta, kun työehtosopimus on uudelleensolmittu 1.1.2025 jälkeen.
Poikkeuksen tähän tekevät työaikalain säännölliset työaikajärjestelmät. Niiden osalta paikallinen sopiminen on mahdollista myös vanhempien työehtosopimusten perusteella. Vanhoja sopimuksia ei tarvitse toimittaa työsuojeluviranomaiselle, mutta 1.1.2025 jälkeen tehdyt sopimukset tulee toimittaa.
Työsuojeluviranomainen valvoo ja neuvoo
Työsuojeluviranomainen valvoo paikallista sopimista sekä Suomeen sijoittuneiden että Suomeen työntekijöitä lähettävin yritysten osalta. Valvonnassa tullaan tarkastelemaan sekä sopimuksen sisältöä että sopijaosapuoliin liittyviä seikkoja.
Paikallisesta sopimisesta kerrotaan lisää:
- Työsuojeluhallinnon sivulla Paikallinen sopiminen
- Verkkoseminaarissa ja podcastissa sivulla Verkkoseminaari: Paikallinen sopiminen
- Työ- ja elinkeinoministeriön sivulla Paikallisen sopimisen lisääminen.
Yhteyshenkilöt:
Ylitarkastaja Riikka Mandelin-Hakala, +358 295 018 095
Ylitarkastaja Antero Seppänen, +358 295 018 181
sähköposti: [email protected]
Työsuojelun vastuualue, Lounais-Suomen aluehallintovirasto