02-2025 Lokala avtal och utstationerande företag

Arbetsplatsmeddelande 2/2025 | Publicerat på svenska 9.5.2025

Möjligheterna att ingå lokala avtal utökades 1.1.2025 i och med lagändringar. Att ingå ett lokalt avtal innebär att arbetsplatsspecifikt avtala om någon bestämmelse i ett kollektivavtal, såsom arbetstider, semestrar eller löner. Utökningen av avtalsrätten gäller också företag inom EU-/EES-området som stationerar ut arbetstagare i Finland. En icke-organiserad arbetsgivare kan ingå ett lokalt avtal endast på basis av ett kollektivavtal som har ingåtts efter årsskiftet. När ett avtal har ingåtts ska det lämnas till arbetarskyddsmyndigheten.


Möjligheten för utstationerande företag inom EU/EES-området att ingå avtal utökades

Handslag.

I lagen om utstationering av arbetstagare infördes möjligheten att ingå lokala avtal. Efter ändringen kan alla företag, inklusive företag som stationerar ut arbetstagare i Finland, avtala om sådant som organiserade företag redan tidigare har kunnat avtala om. Till exempel arbetstider kan i fortsättningen avtalas om på arbetsplatsen mellan utstationerande företag och deras utstationerade arbetstagare, om kollektivavtalet tillåter det.

Det är fråga om utstationering av arbetstagare när en arbetstagare som är utsänd från en annan stat utför arbete i Finland under en begränsad tid på basis ett avtal i form av underentreprenad, företagsintern överföring eller arbete som utförs av uthyrda arbetstagare. Genom utstationeringen av arbetstagare genomförs friheten att tillhandahålla tjänster inom Europeiska unionen.

Lagändringen gör det möjligt för utstationerande företag och deras personal att ingå lokala avtal under samma förutsättningar som arbetsgivare som är etablerade i Finland. Möjligheten att ingå avtal begränsas dock till företag som har sitt säte inom EU/EES-området. Med andra ord kan lokala avtal inte heller i fortsättningen ingås av företag med säte utanför Europeiska unionen eller Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.

Vad förändrades med tanke på utstationeringen av arbetstagare?

Arbetsgivaren behöver inte längre vara organiserad, dvs. höra till ett arbetsgivarförbund, för att man i ett företag ska kunna avtala lokalt om frågor som kollektivavtalet gör det möjligt att avtala om. Tidigare var lokala avtal baserade på kollektivavtal möjliga endast för arbetsgivare som hörde till ett förbund.

Även förutsättningarna för vem som kan företräda arbetstagarna utvidgades. Utgångspunkten är dock att ett lokalt avtal ingås mellan de avtalsparter som kollektivavtalet förutsätter.

Om kollektivavtalet förutsätter att avtalsparten på personalens sida är en förtroendeman, och personalen har utsett en sådan, ingås avtalet med förtroendemannen. Om ingen förtroendeman har utsetts, följer man de andrahandsförfaranden som fastställts i kollektivavtalet. Om det i kollektivavtalet inte har fastställts hur ett avtal ska ingås om en förtroendeman saknas, kan avtalet ingås med ett förtroendeombud. Då ska de utstationerade arbetstagarna bland sig välja ett förtroendeombud i syfte att företräda dem i frågor som gäller lokala avtal. Arbetsgivaren ska säkerställa att förtroendeombudet har tillräckliga färdigheter att sköta uppgifterna som hör till ingåendet av ett lokalt avtal.

Ingående av avtal och påföljdsavgift

Parterna i det lokala avtalet är arbetsgivaren och en arbetstagarrepresentant, till exempel ett förtroendeombud, om kollektivavtalet tillåter att avtal ingås med ett förtroendeombud.

Möjligheten att ingå avtal är dock inte obegränsad. Gränserna för vad som kan avtalas fastställs i de allmänt bindande kollektivavtalen. Det beror med andra ord på kollektivavtalet för varje bransch vad det är möjligt att avtala om. Genom lokala avtal kan man inte heller avvika från att utstationerade arbetstagare ska omfattas av anställningsvillkoren i hemlandet, om de är förmånligare för arbetstagaren.

Ett lokalt avtal ska ingås skriftligt och lämnas till arbetarskyddsmyndigheten inom en månad från det att avtalet ingicks. Om inlämningsskyldigheten försummas kan en påföljdsavgift på 1 000–10 000 euro påföras. För två eller flera försummelser kan en gemensam avgift på högst 15 000 euro påföras.

Även utstationerande företag ska lämna lokala avtal baserade på allmänt bindande kollektivavtal till arbetarskyddsmyndigheten. Det lokala avtalet skickas till registratorskontoret vid ansvarsområdet för arbetarskyddet i den region där arbetstagarna arbetar. Registratorskontorens kontaktuppgifter finns på sidan Kontaktinformation.

Om företaget använder Suomi.fi-koder kan det lokala avtalet lämnas via arbetarskyddets e-tjänst. Möjligheten att skicka in lokala avtal via e-tjänsten kommer att finnas tillgänglig under våren.

Uppgifter som ska lämnas till arbetarskyddsmyndigheten

Följande uppgifter ska lämnas till arbetarskyddsmyndigheten i samband med det lokala avtalet:
  • Uppgifter om arbetsgivaren
  • Uppgifter om anmälaren
  • Uppgiftslämnare (om annan än anmälaren)
  • Uppgifter om det lokala avtalet
  • Datum då avtalet ingicks
  • Avtalets start- och slutdatum
  • Kollektivavtal som avtalet baserar sig på, vid behov även vilken punkt i kollektivavtalet avtalet baserar sig på
  • Personalrepresentant eller aktör med vilken avtalet har ingåtts (t.ex. förtroendeman, förtroendeombud, annan i kollektivavtalet fastställd aktör)
  • Uppgift om huruvida avtalet innehåller sekretessbelagd information.

Utökningen gäller endast nya kollektivavtal

På grund av en övergångsbestämmelse i lagen kan en icke-organiserad arbetsgivare ingå ett lokalt avtal endast på basis av ett kollektivavtal som ingåtts efter 1.1.2025. En arbetsgivare som inte är medlem av ett arbetsgivarförbund får dock ingå ett lokalt avtal först när kollektivavtalet har omförhandlats efter 1.1.2025.

Ett undantag till detta är arrangemangen för ordinarie arbetstid enligt arbetstidslagen. Dem är det möjligt att avtala lokalt om även utifrån äldre kollektivavtal. Gamla avtal behöver inte lämnas till arbetarskyddsmyndigheten, men avtal som ingåtts efter 1.1.2025 ska lämnas in.

Arbetarskyddsmyndigheten övervakar och ger råd

Arbetarskyddsmyndigheten övervakar ingåendet av lokala avtal både vad gäller företag som är etablerade i Finland och företag som stationerar ut arbetstagare i Finland. I tillsynen kommer både innehållet i avtalen och omständigheter som gäller avtalsparterna att granskas.

Mer information om att ingå lokala avtal:

Kontaktpersoner:
Överinspektör Riikka Mandelin-Hakala, +358 295 018 095
Överinspektör Antero Seppänen, +358 295 018 181
e-post: [email protected]
Ansvarsområdet för arbetarskyddet, Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland