Arbetsförhållanden
Agenser som är farliga för den reproduktiva hälsan
Följande ämnen är farliga för den reproduktiva hälsan:
- bly och dess oorganiska föreningar
- bisfenol A
- vissa ftalater, såsom di(2-etylhexyl)ftalat (DEHP) och dibutylftalat (DBP)
- metaller som är farliga för den reproduktiva hälsan, t.ex. kvicksilverföreningar
- organiska lösningsmedel, t.ex. 2-etoxietanol
- industribensin och trikloretylen
- pesticider, dvs. växtskyddsmedel
- kolmonoxid eller koloxid
- anestesigaser, t.ex. kväveoxidul
Agenser som är farliga för den reproduktiva hälsan förekommer också i följande arbetsmetod, som nämns i bilaga I till statsrådets förordning 113/2024:
- Arbete som medför exponering för läkemedel som innehåller i 2 § 3 punkten underpunkt a i denna förordning avsedda reproduktionstoxiska ämnen.
Bindande gränsvärden för exponering
Bindande gränsvärden har fastställts för vissa reproduktionstoxiska agenser och det är inte tillåtet att överskrida gränsvärdena.
För en del reproduktionstoxiska agenser har ett tröskelvärde fastställts, dvs. en säker exponeringsnivå under vilken det inte finns någon risk för arbetstagarnas hälsa.
Om det på arbetsplatsen finns en reproduktionstoxisk agens utan tröskelvärde, ska arbetstagarnas exponering minimeras så långt det är möjligt även under det angivna bindande gränsvärdet.
Gränsvärdet får inte överskridas och exponeringen ska minimeras även om ett tröskelvärde har fastställts den reproduktionstoxiska agenser.
Mer information på webbsidan Gränsvärden.
Arbetsgivarens skyldighet att föra förteckning
Arbetsgivaren ska föra en förteckning över reproduktionstoxiska agenser och de arbetstagare som exponeras för dem. Arbetsgivaren skall förvara förteckningen i fem år från det att uppgifter senast har antecknats i den.
Om arbetsgivaren upphör med sin verksamhet ska arbetsgivaren ge arbetarskyddsmyndigheten tillgång till informationen om arbetstagare som exponerats för reproduktionstoxiska agenser.
Arbetarskyddsmyndigheten förvarar uppgifterna så länge som det finns kvar av tidsfristen på fem år.
Klassificering och märkning av ämnen och blandningar som är reproduktionstoxiska
Ämnen och blandningar som är farliga för den reproduktiva hälsan identifieras genom att de klassificeras enligt CLP-förordningen i kategori 1 A eller 1 B. På etiketterna för ämnen och blandningar finns dessutom den bifogade faroangivelsen (H) och ett faropiktogram:
Om ämnet eller blandningen misstänks kunna skada fertiliteten eller det ofödda barnet, klassificeras det enligt CLP-förordningen i kategori 2. Dessutom märks den med faroangivelsen (H) och ett faropiktogram: