Arbetarskydd på arbetsplatsen
Frivilligt arbete
Med frivilligt arbete avses att en person utför arbetsuppgifter på en arbetsplats utan anställningsförhållande och utan att få vederlag för arbetet. Förutsättningen för att frivilligt arbete ska omfattas av arbetarskyddslagen är avtal om frivilligt arbete mellan arbetsgivaren och frivilligarbetaren. Dessutom ska det frivilliga arbetet likna det arbete som arbetstagarna på arbetsplatsen utför.
Frivilligt arbete utförs på en persons eget initiativ. På till exempel seniorhem kan frivilligarbetare hjälpa invånare med att motionera och andra sysslor. Frivilligt arbete kan också utföras inom fritids- och medborgarverksamhet eller för att stödja hanteringen av vardagen.
Arbetarskyddslagen tillämpas endast begränsat på frivilligt arbete. Arbetsgivaren ska dock se till att frivilligarbetares säkerhet eller hälsa inte äventyras.
Avtal ingås om frivilligt arbete
Inom frivilligt arbete har arbetstagaren inte ingått arbets- eller uppdragsavtal med arbetsgivaren och står inte i ett tjänsteförhållande eller annat anställningsförhållande till arbetsgivaren. Arbetsgivaren och frivilligarbetaren ska dock ingå avtal om frivilligt arbete. Avtalet förpliktar bägge parter att fullgöra sina skyldigheter. Avtalet ska vara personligt, och det kan ingås skriftligen eller muntligen. Om avtal inte ingås tillämpas inte arbetarskyddslagen på frivilligarbetarens arbete.
Arbetsgivarens och frivilligarbetarens skyldigheter
Arbetsgivaren ska se till att frivilligarbetares säkerhet eller hälsa inte äventyras. Arbetsförhållandena samt de använda maskinerna och anordningarna ska uppfylla kraven i arbetarskyddsförfattningarna. Arbetsgivaren ska också informera om risker och olägenheter på arbetsplatsen samt instruera hur maskinerna och anordningarna används.
Dessutom ska frivilligarbetaren ha tillgång till den personliga skyddsutrustning som behövs och ges instruktioner i användningen av den.
Frivilligarbetaren är i sin tur skyldig att iaktta säkerhetsanvisningarna på arbetsplatsen och använda ändamålsenliga personliga skyddsutrustningar och hjälpmedel.
Talkoarbete omfattas inte av arbetarskyddslagstiftningen
Med talkoarbete avses arbete utan vederlag, och det handlar i allmänhet om att utföra ett visst skede i arbetet.
Talkoarbete omfattas inte av arbetarskyddslagstiftningen. Det finns hälso- och olycksfallsrisker även i talkoarbete. Om en olycka inträffar kan den som organiserat talkot eller uppdragsgivaren bli skadeståndsskyldig enligt skadeståndslagen. Det rekommenderas att arbetarskyddet iakttas i talkon på samma sätt som i frivilligt arbete, och det är bra att teckna olycksfallsförsäkring för dem som deltar i talkot.
- 55 § frivilligt arbete