Kemialliset tekijät -Syöpää aiheuttavat, perimää vaurioittavat ja lisääntymiselle vaaralliset aineet (CMR-aineet) - ASA-rekisteri

Arbetsgivaren ska göra en anmälan till registret över personer som i sitt yrke är exponerade för ämnen och processer som medför risk för cancersjukdom för arbetstagare som under en betydande del av sin arbetstid exponeras för cancerframkallande och mutagena agenser.

Till arbetsgivarens skyldigheter hör att:

  • föra en förteckning över sådana agenser som medför risk för cancersjukdom, mutagena ämnen och ämnen som är farliga för den reproduktiva hälsan och som används på arbetsplatsen
  • utreda arbetstagarnas eventuella exponering för dessa agenser
  • föra en förteckning över arbetstagare som exponerats
  • informera företrädarna för arbetstagarna om att förteckningen förs.

Om innehållet i förteckningen föreskrivs separat i lagen om förteckningar och ett register över dem som i sitt yrke är exponerade för ämnen och processer som medför risk för cancersjukdom (452/2020 3 §).

De arbetstagare som exponeras för agenser som medför risk för cancersjukdom eller mutagena agenser ska årligen anmälas till ASA-registret, om

  • exponeringen har konstaterats på basis av biologiska exponeringsmätningar, arbetshygieniska mätningar eller utredningar och mätningar som har gjorts på andra arbetsplatser under motsvarande förhållanden
  • arbetstagaren har exponerats under året i fråga minst 2 timmar per arbetsdag under en period på 20 arbetsdagar (eller motsvarande exponeringstid, till exempel minst 1 timme under 40 arbetsdagar eller 40 timmar under ett år), även om det inte finns närmare information om exponeringsnivån
  • arbetstagaren på grund av ett olycksfall, en produktionsstörning, ett exceptionellt arbetsskede eller av någon annan motsvarande orsak under en kort tidsperiod exponerats i ovanligt hög grad.

Även arbetstagare som i sitt arbete exponeras för tobaksrök i omgivningen ska anmälas till ASA-registret om

  • arbetstagaren exponeras under minst 40 arbetsdagar under en betydande del av sin arbetstid (två till fyra timmar per dag)
  • arbetstagaren exponeras i minst 80 timmar per år
  • det vid arbetshygieniska mätningar har konstaterats att arbetstagaren exponeras för tobaksrök.

Mer information om anmälningsskyldigheten finns på Arbetshälsoinstitutets webbplats under avsnittet om ASA-registret.

De arbetstagare som exponeras för agenser som är farliga för den reproduktiva hälsan anmäls inte till ASA-registret. Arbetsgivaren ska dock föra en förteckning över arbetstagare som exponeras för reproduktionstoxiska agenser. Uppgifterna i förteckningen ska bevaras i fem år från det att uppgifter senast har antecknats i förteckningen.

Arbetshälsoinstitutet upprätthåller registret

Arbetsgivaren ska göra anmälan kalenderårsvis retroaktivt så att exponeringarna under föregående år anmäls senast före utgången av mars månad under innevarande år.

ASA-registret upprätthålls av Arbetshälsoinstitutet.
Arbetsgivaren ska anmäla uppgifter om agenser och exponerade arbetstagare på arbetsplatsen.

ASA-anmälningar ska i första hand göras på nätet i Arbetshälsoinstitutets tjänst:

Arbetshälsoinstitutet: Gör en ASA-anmälan på nätet

ASA-registreringens betydelse

ASA-registret har förts lagstadgat sedan 1979 och dess konsekvenser är indirekta.
Man strävar efter att förebygga cancerrisken i arbetet, följa exponeringssituationen på arbetsplatserna och framför allt förbättra arbetsförhållandena med hjälp av registret.

Arbetshälsoinstitutet upprätthåller ASA-registret, utarbetar årsstatistik och följer med jämna mellanrum upp cancersjukdomarna hos anmälda arbetstagare.
Med hjälp av registreringsuppgifterna vet arbetarskyddsmyndigheterna närmare var exponeringen sker och kan vid behov effektivisera sin tillsyns- och rådgivningsverksamhet.

ASA-registreringen bevisar inte att cancern är arbetsrelaterad, utan varje enskilt fall utreds separat om arbetstagaren insjuknar i cancer.