Anställningsförhållande
Utstationerad arbetstagare
En utstationerad arbetstagare är en arbetstagare vid ett utländskt företag och som tillfälligt arbetar i Finland.
Med en utstationerad arbetstagare avses en arbetstagare som vanligtvis arbetar i någon annan stat än Finland och som medan arbetsförhållandet pågår utstationeras till Finland under en begränsad tid av sin arbetsgivare, som är etablerad i en annan stat och bedriver betydande verksamhet där. Det är fråga om tillfälligt arbete i Finland, varefter arbetstagaren återvänder till sitt utreseland för att arbeta för arbetsgivaren. Den utstationerade arbetstagarens vanliga arbetsplats är alltså någon annan stat än Finland.
Det är fråga om en utstationerad arbetstagare när en arbetstagare som sänts från en annan stat utför arbete i Finland enligt ett avtal som underentreprenad, företagsintern överföring eller som hyrt arbete.
Underentreprenad |
Företagsintern överföring |
Hyrt arbete Arbetstagaren skickas för att arbeta för ett annat företag. Arbetstagarens egen arbetsgivare är ett företag som förmedlar eller hyr tillfällig arbetskraft. |
Lagen om utstationering av arbetstagare (447/2016) gäller utstationerade arbetstagare. Lagens tillämpningsområde omfattar avtal som ingåtts efter lagens ikraftträdande 18.6.2016 och på grundval av vilka arbetstagare utstationeras i Finland.
I lagen definieras de finska bestämmelser om arbetslivet som tillämpas när de är gynnsammare för arbetstagaren än de bestämmelser som annars skulle tillämpas på arbetstagaren. I fråga om tillämpning av lagen spelar det ingen roll, om arbetsgivaren kommer från ett annat EU-land eller ett land utanför EU.
Undantag från tillämpningen av lagen
Handelssjöfart
Lagen om utstationering av arbetstagare tillämpas inte på arbetstagare som arbetar på fartyg som används av företag som bedriver handelssjöfart.
Underentreprenad inom landsvägstrafik
Denna lag tillämpas inte på följande vägtransporttjänster i form av underentreprenad som tillhandahålls av företag vilka bedriver transporter på väg eller på förare vid
- körning av bilaterala gods- eller persontransporter där ytterligare aktiviteter tillåts:
- Under bilaterala persontransporter har föraren möjlighet att ta upp och släppa av passagerare en gång eller att ta upp eller släppa av passagerare en gång i en annan stat som föraren passerar. Detsamma ska gälla för returresan.
- Under bilaterala godstransporter är det möjligt att utföra en lastning och en lossning eller en lastning eller en lossning i en annan stat som transporten passerar, under förutsättning att föraren inte har lastat och lossat godset i samma medlemsstat inom Europeiska unionen.
- Om en bilateral transport som utgår från etableringsmedlemsstaten, och under vilken ingen ovan avsedd ytterligare aktivitet har utförts, följs av en bilateral transport till etableringsmedlemsstaten, är det under transporten möjligt att utföra högst två lastningar och lossningar eller att lasta eller lossa högst två laster, under förutsättning att föraren inte har lastat och lossat godset i samma medlemsstat inom Europeiska unionen. - passering genom Finland utan att gods lastas eller lossas och utan att passagerare tas upp eller släpps av
- utförande av den inledande eller avslutande vägtransportsträckan i en kombinerad transport enligt definitionen i rådets direktiv 92/106/EEG om gemensamma regler för vissa former av kombinerad transport av gods mellan medlemsstaterna, om föraren har inlett transporten i transportföretagets etableringsmedlemsstat och den vägsträcka som utgör förarens vägtransport bildar en sammanhängande bilateral transport.
Övriga undantag
Bestämmelserna om minimisemester med lön och om minimilön i lagen om utstationering av arbetstagare tillämpas inte på en sådan första montering eller första installation av en vara som utförs av en yrkesarbetare eller en specialiserad arbetstagare om
- den utgör en väsentlig del av leveranskontraktet för varan
- den är nödvändig för att varan ska kunna tas i bruk
- utstationeringen pågår i högst åtta kalenderdagar.
När begränsningen gällande åtta arbetsdagar beräknas ska alla de perioder under de senaste tolv månaderna beaktas under vilka arbetet i fråga har utförts av en arbetstagare som utstationerats av samma företag.
Undantagen ovan gäller dock inte arbeten inom byggbranschen såsom uppförande, iståndsättande, underhåll, ombyggnad eller rivning av konstruktioner. Dessa arbeten inkluderar även schaktning, markarbeten, montering och nedmontering av färdiga delar och inredning, installationer, ändringar, nedmontering, löpande underhåll samt underhålls-, målnings-, rengörings- och saneringsarbeten.
Bestämmelserna om minimisemester med lön och om minimilön i lagen om utstationering av arbetstagare tillämpas inte i vissa situationer på en sådan första montering eller första installation av en vara som utförs av en yrkesarbetare eller en specialiserad arbetstagare. Med detta avses situationer där ovan nämnda arbete utgör en väsentlig del av leveransavtalet för varan, är nödvändiga för att få den levererade varan i användbart skick och arbetstagarens utstationering varar högst åtta dagar.
När begränsningen gällande åtta dagar beräknas ska alla de perioder under de senaste tolv månaderna beaktas under vilka arbetet i fråga har utförts av en arbetstagare som utstationerats av samma företag.
Undantagen ovan gäller dock inte arbeten inom byggbranschen såsom uppförande, iståndsättande, underhåll, ombyggnad eller rivning av konstruktioner. Dessa arbeten inkluderar även schaktning, markarbeten, montering och nedmontering av färdiga delar och inredning, installationer, ändringar, nedmontering, löpande underhåll samt underhålls-, målnings-, rengörings- och saneringsarbeten.
För hyrt arbete och underleverans ska även skyldigheterna i lagen om beställarens ansvar beaktas
Lagen om beställarens ansvar gäller både finländska och utländska beställarföretag då arbete utförs i Finland. Det spelar inte heller någon roll om beställarföretaget köper hyrt arbete eller underleverans av ett finländskt eller utländskt företag.
När beställaren ingår ett avtal om hyrt arbete eller underleverans med ett företag som utstationerar arbetstagare ska beställaren hämta in utredningarna i enlighet med beställaransvarslagen av sin avtalspartner och företaget som utstationerar arbetstagare ska lämna dem till sin avtalspartner.
Närmare information om skyldigheterna i beställaransvarslagen: Beställaransvar
Kontaktkontor för utstationerade arbetstagare är ansvarsområdet för arbetarskyddet vid regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland
Kontaktkontor för utstationerade arbetstagare ger allmän information och råd om gällande lagstiftning i Finland och styrs till kontakt med rätt myndighet. Råd ges till företag som utstationerar arbetstagare till Finland, företag som tar emot utstationerade arbetstagare i Finland och utstationerade arbetstagare om den finländska lagstiftningen som gäller utstationering av arbetstagare.
Vänligen sänd frågor i anslutning till utstationerade arbetstagare till e-postadressen [email protected]
Mera information: Anu Ikonen, jurist, regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland.
Rätt att arbeta
Om du inte är finsk medborgare ska du enligt utlänningslagen bevisa för arbetsgivaren att du har rätt att arbeta i Finland. Visa antingen ditt pass, ett officiellt resdokument eller ditt uppehållstillstånd för din arbetsgivare.
Arbetsgivaren tar vanligtvis en kopia av grunden för din rätt att arbeta, eftersom lagen bestämmer att denna information ska förvaras på arbetsplatsen.
Lön
I Finland bestämmer inte lagen en minimilön, utan den fastställs enligt branschens allmänt bindande kollektivavtal. Om det inte tillämpas ett allmänt bindande kollektivavtal eller ett annat avtal eller en annan praxis, ska arbetsgivaren betala en sedvanlig och skälig lön.
Du hittar information om lönerna i enlighet med kollektivavtalen på arbetsgivar- och arbetstagarförbundens webbplatser (vanligtvis endast på finska eller svenska). Kollektivavtal med allmänt bindande karaktär finns i webbtjänsten Finlex.fi.
Lönebetalning
Om arbetsgivaren inte har betalt lön eller lönen har betalts fel eller bristfälligt ska du påpeka detta för din arbetsgivare. I sista hand måste du själv kräva din arbetsgivare på lön som inte har betalts. Du kan använda dig av följande blanketter Anmälan om lönefordring under pågående anställning och Anmälan om lönefordring efter avslutad anställning.
Beskattning och personkort
Om du arbetar på en byggarbetsplats ska du då du rör dig på byggarbetsplatsen bära ett personkort försett med foto synligt. Skattenumret ska också framgå av personkortet. Begär skattenumret hos din skattebyrå eller i skatteförvaltningens telefontjänst. Vid behov kan arbetsgivaren också begära alla sina arbetstagares skattenummer på samma gång.
Du hittar mera information om beskattningen på skatteförvaltningens webbplats.
Mera information:
Skattenummer
Arbeta i Finland
Arbeta i Finland – information för invandrare på 13 språk. Arbetshälsoinstitutet.
Mer information i upptagningarna från webbseminariet
Information om den utstationerade arbetstagarens rättigheter i Finland finns också i upptagningen från det engelskspråkiga webbseminariet på sidan Webinar: Posted workers and terms of employment in Finland (på engelska). Under webbseminariet berättas också vad man ska göra om man stöter på problem på arbetsplatsen.
Bestämmelserna innehåller förpliktelser för det utstationerande företaget, det vill säga för den utstationerade arbetstagarens arbetsgivare och för beställaren, det vill säga företaget som använder arbetskraft. Byggherrens och huvudentreprenörens skyldigheter beskrivs under Avlöning i Finland.
Det utstationerande företaget, dvs. arbetsgivaren till den utstationerade arbetstagaren, ska sköta följande ärenden. Om det finns mer information om ämnet på en skild webbsida finns länken inom parentes i slutet av varje underpunkt.
Innan arbetet inleds ska arbetsgivaren
- försäkra sig om de utstationerade arbetstagarnas rätt att arbeta i Finland (Rätt att arbeta)
- utser en företrädare för företaget i Finland som går att nå under hela utstationeringstiden (Företags företrädare)
- göra en anmälan om utstationering av arbetstagare (Anmälningsskyldighet)
- även skicka en utredning till AN-byrån gällande villkor för arbetsförhållandet, om den utstationerade arbetstagaren är en medborgare i ett land utanför EU eller EES eller en familjemedlem till en sådan (Rätt att arbeta).
Arbetsgivaren ska veta vilket lands lag som tillämpas på den utstationerade arbetstagarens arbetsavtal och iaktta
- åtminstone de arbetsvillkor som finns i den finländska lagstiftningen om utstationering av arbetstagare (Tillämpad lagstiftning)
- lönebestämmelser (Avlöning i Finland)
- lagstiftningen om arbetstid, semester, familjeledigheter och arbetarskydd samt bestämmelserna i det allmänt bindande kollektivavtalet (Arbetstid för utstationerad arbetstagare)
- kollektivavtalsbestämmelser om rese-, inkvarterings- och måltidskostnader samt inkvarteringsförhållanden (Rese-, inkvarterings- och måltidskostnader, Inkvarteringsförhållanden)
- skattelagstiftning (Skatteförvaltningen: Från utlandet till Finland)
- arbetsvillkor för långvarig utstationering, om arbetet pågår i minst 12 månader (Anställningsvillkor för långvarig utstationering).
I Finland ska arbetsgivaren under den tid arbetet pågår
- hålla information tillgänglig skriftligen under hela utstationeringen (Förvaring av uppgifter)
- identifieringsuppgifter om det utstationerande företaget och uppgifter om företagets ansvarspersoner i etableringsstaten
- identifieringsuppgifter om de utstationerade arbetstagarna
- utredning om anställningsvillkor som ska tillämpas i de utstationerade arbetstagarnas arbetsavtal
- en utredning om grunderna för de utstationerade arbetstagarnas rätt att arbeta
- arbetstidsbokföring för arbete i Finland, lönespecifikationer och intyg av en finansinrättning över utbetalningen av löner
- gör upp en arbetsskiftsförteckning och vid användning av genomsnittlig arbetstid en plan för utjämning av arbetstiden samt för arbetstidsbokföring och körjournal för fordonets förare (Planering och uppföljning av arbetstiden, Förarens körjournal)
- föra semesterbokföring (Semester)
- ordna lagstadgad företagshälsovård (Företagshälsovård för utstationerad arbetstagare)
- sörjer för olycksfallsförsäkringen (Olycksfallsförsäkring för utstationerade arbetstagare)
- sörjer för arbetstagarnas arbetarskydd (Arbetsgivarens ansvar)
- ge personalens företrädare information med den utstationerade arbetstagarens samtycke om vilka anställningsvillkor som ska tillämpas i arbetsavtalet (Förvaring av uppgifter)
- ser till att arbetstagarna på byggarbetsplatser och varvsområden bär de fotoförsedda personkorten synligt och att det av korten framgår det skattenummer som antecknats i det offentliga skattenummer (Personkort och skattenummer)
- ger beställaren en utredning över principerna för hur socialskyddet bestäms för arbetstagare i underleverans eller hyrt arbete som utstationeras till Finland när arbetet redan pågår (Avtal med ett utländskt företag).
Beställaren, dvs. det företag som anlitar utstationerade arbetstagare i Finland, ska
- informera det utstationerande företaget om att företaget ska göra en anmälan om utstationeringen till arbetarskyddsmyndigheten (Anmälningsskyldighet)
- informera det utstationerande företaget om skyldigheten att utse en företrädare (Företags företrädare)
- säkerställa att utstationerade arbetstagare som utför entreprenad- eller underentreprenadarbete, som hyrd arbetskraft eller företagsintern förflyttning har en i Finland gällande rätt att arbeta (Rätt att arbeta)
- se till att arbetstagarnas arbetsförhållanden överensstämmer med arbetarskyddsbestämmelserna (Arbetsförhållanden)
- att vid hyrt arbete lämna det utstationerande företaget de uppgifter som behövs för att uppfylla arbetsgivarskyldigheterna (Hyrt arbete)
- ger beställaren en utredning över principerna för hur socialskyddet bestäms för arbetstagare i underleverans eller hyrt arbete som utstationeras till Finland när arbetet redan pågår (Avtal med ett utländskt företag).
Närmare information om beställarens skyldigheter finns på sidan Beställarens skyldigheter vid utstationering.
Mer information i upptagningarna från webbseminariet
Information om skyldigheterna för företag som skickar arbetstagare till Finland finns också i upptagningen från det engelskspråkiga webbseminariet på sidan Webinar: Posting workers to Finland – employers’ responsibilities and possible sanctions (på engelska).
Lag om utstationering av arbetstagare (447/2016)
Lag om självständighetsdagens firande såsom allmän högtids- och fridag (388/1937)
Lag om fastställande av första maj i vissa fall såsom fridag för arbetarna (272/1944)
Lag om företagshälsovård (1383/2001)
Lag om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar (459/2015)
På andra platser i Tyosuojelu.fi
På andra webbplatser
- Utstationerade arbetstagare. Arbets- och näringsministeriet.
- Arbeta i Finland – information för invandrare på 13 språk. Arbetshälsoinstitutet.
- Arbetsgivarskyldigheter för utländska företag. Skatteförvaltningen.
- Olkiluoto 3. Skatteförvaltningen.
- Utländska hyrda arbetstagare och finsk beskattning. Skatteförvaltning.
- Skattenummer - anvisningar för arbetstagare och arbetsgivare inom byggbranschen. Skatteförvaltningen.
- Beskattning av arbetstagare som kommer till Finland från utlandet. Skatteförvaltningen.
- Överenskommelserna om social trygghet. Pensionsskyddscentralen.
- Internationell social trygghet. Social- och hälsovårdsministeriet.
Vokabulär
Kortadressen till denna sida är tyosuojelu.fi/utstationerad