Ändringar i lagen om utstationering av arbetstagare
Ändringarna i lagen om utstationering av arbetstagare trädde i kraft den 1 maj 2024. Lagen ändrades så att den bättre motsvarar kraven i två EU-direktiv. I bakgrunden finns överträdelseförfaranden som Europeiska kommissionen inlett mot Finland.
Lagändringen förbättrar skyddet för utstationerade arbetstagare
För att skydda utstationerade arbetstagare fogades till lagen en bestämmelse om förbud mot repressalier och en skadeståndsskyldighet som påföljd för brott mot förbudet. Det utstationerande företaget får inte utsätta en utstationerad arbetstagare för negativa följder som repressalier eller annars behandla arbetstagaren på ett ofördelaktigt sätt på grund av att denne har inlett ett rättsligt eller administrativt förfarande eller tagit kontakt med en myndighet i syfte att tillgodose sina rättigheter enligt denna lag. Syftet är att trygga en utstationerad arbetstagares rätt att få sina rättigheter enligt lagen om utstationering av arbetstagare tillgodosedda vid myndigheter och genom domstolsförfaranden.
Anmälan om utstationering behöver inte längre skickas till huvudentreprenören
I lagen ströks det utstationerande företagets skyldighet att lämna in en ifylld anmälan om utstationering till byggherren och huvudentreprenören. Det utstationerande företaget är dock fortfarande skyldigt att ge den som i huvudsak genomför projektet de uppgifter som behövs för att upprätthålla en arbetstagarförteckning enligt arbetarskyddslagen på den gemensamma arbetsplatsen.
Beställaren behöver inte längre utreda om företrädaren är anträffbar
I lagen ströks också beställarens särskilda skyldighet att på arbetarskyddsmyndighetens begäran se till att avtalspartens företrädare är anträffbar och den försummelseavgift som påförs till följd av att detta försummas. Beställaren är dock fortfarande skyldig att lämna nödvändiga uppgifter till arbetarskyddsmyndigheten när man utreder efterlevnaden av lagstiftningen om utstationering. Inga ändringar gjordes i beställarens skyldighet att lämna uppgifter om anmälan och utseende av företrädare.
Det utstationerande företagets ansvariga personer och företrädare i Finland
De uppgifter som krävs i anmälan om utstationering preciserades så att information om det utstationerande företagets ansvariga personer i etableringsstaten ska lämnas endast om etableringsstaten kräver att en sådan person utses. I praktiken förutsätter de flesta etableringsstater att en ansvarig person utses.
Behörighetsvillkoren för företrädaren för det utstationerande företaget preciserades så att representanten inte längre behöver ha behörighet att företräda det utstationerande företaget i domstol.
Förvaring och översättning av handlingar som hänför sig till vägtransporten
Genom ändringarna förbättras också förutsättningarna för tillsyn över utstationerade förare inom vägtransporten genom preciseringar av skyldigheten att en viss tid bevara de handlingar som krävs. Uppgifterna ska bevaras i två år efter att utstationeringen avslutats, vilket också möjliggör tillsyn i efterhand. Dessutom utvidgades arbetarskyddsmyndighetens rätt att begära översättningar till att gälla även situationer med utstationerade förare inom vägtransporten.
Mer information om utstationering av arbetstagare
Information om utstationering av arbetstagare till Finland finns i arbetarskyddsförvaltningens webbtjänst på sidan Utstationerad arbetstagare.
Information om utstationering av arbetstagare från Finland till utlandet finns på webbplatsen för behörig myndighet i destinationslandet. Nätsidorna hittar du på webbplatsen Your Europe under ”Nationella webbplatser och kontaktuppgifter” på sidan Utstationerade arbetstagare.
Mer information:
Jurist Anu Ikonen
0295 018 143, [email protected]
Ansvarsområdet för arbetarskyddet, Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland