Työsuojelu työpaikalla
Vaarojen arviointi
Jokaisen työnantajan velvollisuus on tarkkailla työympäristöä jatkuvasti ja järjestelmällisesti. Lisäksi työnantajan on selvitettävä työstä aiheutuvat haitat ja vaarat sekä arvioitava riskit työntekijöiden terveydelle ja turvallisuudelle. Näin työnantaja saa selville, onko työoloissa puutteita, joita täytyy korjata. Vaarojen arviointi on ennakointia, ja se on aina kustannustehokkain tapa toimia.
Työnantajalla on työturvallisuuslakiin perustuva laaja huolehtimisvelvollisuus työntekijöiden terveydestä ja turvallisuudesta työssä. Vaarojen ja haittojen selvittäminen on osa tätä huolehtimisvelvollisuutta.
Työnantaja vastaa vaarojen selvittämisestä ja arvioinnista ja voi valita menetelmän, joka sopii työpaikalle parhaiten. Vaarojen arvioiminen on tärkeää suunnitella huolellisesti ja ottaa siinä huomioon myös työympäristön jatkuvan seurannan ja tarkkailun järjestäminen sekä arvioinnin päivittäminen.
Vaarojen arviointi edellyttää, että työpaikan johto sitoutuu siihen varmistamalla resurssit arvioinnin toteuttamiseen ja arvioinnin pohjalta tehtäviin toimiin. Työntekijöiden osallistuminen on tärkeää erityisesti vaarojen tunnistamisvaiheessa.
Riski arvioitava vaaran vakavuuden ja todennäköisyyden perusteella
Ennen kuin riskejä voidaan tehokkaasti hallita, ne on tunnistettava ja arvioitava. Riskin suuruus määritellään seurausten vakavuuden ja todennäköisyyden perusteella. Mitä vakavampi seuraus ja todennäköisempi tapahtuma, sitä suurempi riski.
Työnantajan on otettava riskit hallintaan. Tämä tarkoittaa sitä, että riskit alennetaan sellaiselle tasolle, että työsuojelua koskevien lakien ja säännösten vähimmäisvaatimukset täyttyvät ja työntekijä vaarantuu mahdollisimman vähän.
Työnantajan pitää asettaa työntekijöiden turvallisuus ja terveys toimintansa keskeiseksi periaatteeksi. Työpaikalle on hyvä luoda suunnitelmallisia ja pitkäjänteisiä toimintatapoja, jotka kytkevät työturvallisuuden työpaikan toimintaan ja työnohjausjärjestelmiin. Näin työsuojelu omaksutaan mukaan jokapäiväiseen työntekoon.
Osallistu työpaikkasi vaarojen arviointiin, jos työnantajasi sitä pyytää.
Työntekijänä velvollisuutesi on ilmoittaa heti työnantajalle ja työsuojeluvaltuutetulle, jos huomaat työpaikalla terveys- tai turvallisuusvaaraa aiheuttavia asioita esimerkiksi
- fyysisissä työolosuhteissa (esim. melu, lämpöolot, kemikaalien käsittely, huono sisäilma, järjestyksen ja siisteyden puutteet, huonot työasennot)
- psykososiaalisissa työolosuhteissa (esim. epäasiallinen kohtelu, väkivallan uhka, liiallinen työmäärä)
- työmenetelmissä
- koneissa, laitteissa ja työvälineissä
- henkilönsuojaimissa.
Sinulla on velvollisuus myös poistaa vaarat työnantajan ohjeiden mukaisesti, kun se on mahdollista ja turvallista. Siinäkin tapauksessa sinun on ilmoitettava työnantajalle ja työsuojeluvaltuutetulle. Työnantajan on puolestaan kerrottava sinulle ja työsuojeluvaltuutetulle, mihin toimenpiteisiin ryhtyy asiassa.
Jokaisen työnantajan on oltava selvillä teettämänsä työn tekijöistä, jotka voivat aiheuttaa työntekijän sairastumisen tai tapaturman. Selvittämisessä voi hyödyntää mm. sosiaali- ja terveysministeriön ja Työturvallisuuskeskuksen laatimaa Riskien arviointi ja hallinta työpaikalla -työkirjaa. Jos työnantajalla ei ole riittävää asiantuntemusta arvioinnin tekemiseen, on apuna käytettävä ulkopuolista asiantuntijaa (esimerkiksi työterveyshuoltoa).
Jos vaarojen arvioinnissa havaitaan selkeästi työturvallisuusmääräysten vastainen asia, se on korjattava välittömästi. Jos tunnistettuja vaaroja ei voi heti poistaa, on työnantajan arvioitava niiden merkitys työntekijän terveydelle ja turvallisuudelle. Arvioinnin perusteella on parannettava työolosuhteita joko estämällä vaarojen syntyminen kokonaan tai vähentämällä ne siedettäviksi.
Jos vaara on poistettavissa esimerkiksi suojuksella tai vastaavilla teknisillä järjestelyillä, niitä pitää käyttää. Lisäksi työnantajan on annettava työntekijöille opetusta ja ohjausta turvallisiin työtapoihin sekä apuvälineitä ja henkilönsuojaimia.
Työnantajan on myös tarkkailtava edellä mainittujen toimien vaikutusta työn terveellisyyteen ja turvallisuuteen ja tarvittaessa ryhdyttävä lisätoimiin. Työnantajan pitää tarkistaa vaarojen arviointi olosuhteiden muuttuessa ja muutenkin se on pidettävä ajan tasalla. Suositeltavaa on tarkistaa vaarojen arviointi kerran vuodessa.
Jos työntekijä oma-aloitteisesti kertoo työnantajalle työhön liittyvästä vaarasta, on työnantajan aina kerrottava tälle ja työsuojeluvaltuutetulle toimet, joihin ryhtyy asiassa.
Työturvallisuuslaki (738/2002)
- 10 § työn vaarojen selvittäminen ja arviointi
Valtioneuvoston asetus työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta (403/2008)
- 4 § Vaaran arviointi ja poistaminen
Valtioneuvoston asetus koneiden turvallisuudesta (400/2008)
Valtioneuvoston asetus kemiallisista tekijöistä työssä (715/2001)
- 6 § vaarojen tunnistaminen ja riskien arviointi
Valtioneuvoston asetus henkilönsuojainten valinnasta ja käytöstä työssä (427/2021)
Valtioneuvoston asetus rakennustyön turvallisuudesta (205/2009)
Muualla Tyosuojelu.fissä
Muualla verkossa
- Vaarojen tunnistaminen ja riskien arviointi. Työturvallisuuskeskus.
- Riskien arviointi ja hallinta työpaikalla -työkirja (pdf). Sosiaali- ja terveysministeriö ja Työturvallisuuskeskus 2023.
- Riskien arviointi työpaikalla. Työterveyslaitos.
- Riskien arviointi - avain terveelliseen työhön (pdf). Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto.
- Työturvallisuustutka. Työturvallisuuskeskus.