

Asiointi ja yhteystiedot
Ilmoitus paikallisesta sopimuksesta
Yleissitovan työehtosopimuksen perusteella voi tehdä paikallisen sopimuksen, jos tähän on valtuutus työehtosopimuksessa. Paikallisen sopimuksen voi tehdä 1.1.2025 jälkeen solmitun työehtosopimuksen perusteella myös järjestäytymättömillä työpaikoilla.
Työnantajan on toimitettava paikallinen sopimus työsuojeluviranomaiselle, jos
- työnantaja ei kuulu työnantajaliittoon
- sopimus pohjautuu työehtosopimukseen, jota työnantaja noudattaa yleissitovuuden perusteella.
Paikallinen sopimus on tehtävä kirjallisesti, ja työnantajan on toimitettava se työsuojeluviranomaiselle kuukauden kuluessa sopimuksen tekemisestä. Toimitusvelvollisuus ei koske yksittäisen työntekijän kanssa tehtävää sopimusta.
Toimita seuraavat tiedot työsuojeluviranomaiselle paikallisen sopimuksen yhteydessä:
- Työnantajan tiedot
- Ilmoittajan tiedot
- Lisätietojen antaja (jos eri kuin ilmoittaja)
- Tiedot paikallisesta sopimuksesta
- Milloin sopimus on tehty?
- Sopimuksen alkamis- ja loppumispäivä
- Mihin työehtosopimukseen sopimus perustuu? Tarvittaessa myös, mihin työehtosopimuksen kohtaan sopimus perustuu.
- Henkilöstön edustaja tai taho, jonka kanssa sopimus on tehty (esim. luottamusmies, luottamusvaltuutettu, muu työehtosopimuksessa määritelty taho)
- Tieto, sisältääkö sopimus salassapidettävää tietoa.
Toimi näin
Toimita paikallinen sopimus ja siihen liittyvät tiedot työsuojeluviranomaiselle Työsuojelun asiointipalvelun kautta. Tee ilmoitus kuukauden kuluessa sopimuksen tekemisestä.
Ilmoitus paikallisesta sopimuksesta (Työsuojelun asiointipalvelu)
- Tunnistaudu palveluun Suomi.fi-tunnistuksen kautta (AVI asiakaspalvelu). Valitse, mitä tunnistustapaa haluat käyttää.
- Valitse Asioin henkilöasiakkaana tai Asioin työnantajan puolesta (jos sinulla on Suomi.fissä Työsuojelun tietojen ilmoittaminen ja lupien hakeminen -valtuus).
- Valitse Muut lomakkeet -kohdasta Ilmoitus paikallisesta sopimuksesta.
- Täytä ilmoitus ja liitä siihen liitteeksi paikallinen sopimus.
- Lähetä ilmoitus.
Asiointipalvelun kautta annetut tiedot tallennetaan työsuojeluviranomaisen asianhallintajärjestelmään ja/tai valvontatietojärjestelmään ja tietoja voidaan käyttää työsuojeluviranomaisen valvontatoiminnassa.
Saat antamaasi sähköpostiosoitteeseen tiedon, kun työsuojeluviranomainen on vastaanottanut ilmoituksen.
Huom! Ilmoita mahdolliset täydennykset jo tehtyyn ilmoitukseen sähköpostilla alueelliselle työsuojeluviranomaiselle eli sen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelle, jonka alueella työpaikka sijaitsee (Yhteystiedot). Ilmoita viestissä työnantajan nimi, Y-tunnus ja päivämäärä, jolloin alkuperäinen ilmoitus on tehty.
Jos et voi asioida verkossa, voit tehdä ilmoituksen myös toimittamalla paikallisen sopimuksen ja siihen liittyvät tiedot alueelliselle työsuojeluviranomaiselle eli sen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelle, jonka alueella työpaikka sijaitsee (Yhteystiedot).
Jos toimitat ilmoituksen sähköpostilla, suosittelemme aluehallintoviraston suojatun sähköpostiyhteyden käyttämistä. Käytä suojattua sähköpostiyhteyttä ainakin silloin, jos aineisto sisältää salassa pidettäviä tai muuten arkaluontoisia asioita. Sähköpostin liitetiedostojen maksimikoko on 50 Mt. Jos liitteet ovat liian suuria, pienennä tiedostokokoa tai lähetä ne useassa eri sähköpostissa. Muista, että viestin perillemeno viranomaiselle on lähettäjän vastuulla. Lähetä sähköpostia aluehallintoviraston suojatulla sähköpostiyhteydellä.
Laiminlyöntimaksu
Jos työnantaja ei toimita paikallista sopimusta työsuojeluviranomaiselle, työsuojeluviranomainen voi määrätä työnantajalle laiminlyöntimaksun.
Laiminlyöntimaksun määrä on vähintään 1 000 ja enintään 10 000 euroa. Laiminlyöntimaksun suuruutta arvioitaessa otetaan huomioon työnantajan koko, tahallisuus ja laiminlyönnin toistuvuus. Jos samalla kertaa olisi määrättävä laiminlyöntimaksu kahdesta tai useammasta laiminlyönnistä, määrätään laiminlyönneistä yhteinen maksu, joka on enintään 15 000 euroa.
Laiminlyöntimaksua ei määrätä, jos maksun määrääminen on olosuhteet huomioon ottaen kohtuutonta tai laiminlyönti johtuu pätevästä syystä. Jos laiminlyönnistä on kulunut yli viisi vuotta, laiminlyöntimaksua ei määrätä.
Lainsäädäntö
- 2 luku
- 7 a § Yleissitovaan työehtosopimukseen perustuva paikallinen sopiminen