Ensiapu korkeapaineveden aiheuttamissa injektiotapaturmissa

Korkeapaineinen vesisuihku tunkeutuu ihon läpi jättäen usein ihon pinnalle vain harhaanjohtavan vähäisen pistohaavan. Esimerkiksi käsivammoissa voi aluksi tuntua vain vähäistä kipua, joka kuitenkin vähitellen lisääntyy. Käsiin ja sormiin ilmaantuu myös enenevää turvotusta ja punotusta.

Korkeapainesuihkun vaikutus muistuttaa ampumahaavaa: suuri energia siirtyy kudoksiin vahingoittaen verisuonia, luustoa ja muita rakenteita. Likaantunutta vettä ja jopa ilmaa voi joutua ihonalaisiin kudoksiin. Vaikka ulospäin näkyisi vain vähäinen vaurio, sisemmät vammat voivat olla hyvin vakavia. Ihonalainen paine voi johtaa esimerkiksi kudoskuolioon ja amputaatioon.

Painevesisuihkun ensiavussa noudatetaan yleisiä haavan hoidon periaatteita. Työnteko on lopetettava heti ja vahingoittunut toimitettava välittömästi sairaalahoitoon.

Tilannearvion jälkeen vahingoittuneen alueen painetta täytyy vähentää (dekompressio). Kuollut kudos ja mahdollinen vieras materiaali poistetaan. Vahingoittunut alue asetetaan lepoon (immobilisaatio). Myös antibioottisuoja on tärkeä.