Työehtosopimus - Marjanpoiminnan työehdot

Mansikoita.

Tältä sivulta löydät maatalouden kausityön työehdot. Ne koskevat työsuhteessa tehtävää kausityötä esimerkiksi marja-, hedelmä- ja vihannestiloilla. Työehdot koskevat myös metsämarjojen ja muiden luonnontuotteiden keruuta, jos sitä tehdään työsuhteessa. Lisäksi ne koskevat luonnontuotteen kerääjien tukikohdissa työskentelevää tuki- ja huoltohenkilöstöä. Edellä mainituissa töissä on noudatettava maaseutuelinkeinojen työehtosopimusta ja työlainsäädäntöä.

Usein metsämarjojen poimijat ovat itsenäisiä poimijoita eivätkä ole työsuhteessa. Heidän oikeuksistaan kerrotaan sivulla Luonnontuotteiden keruu.

Maatalouden kausityöntekijän työehdot

Alla olevista linkeistä löytyvät maatalouden kausityöntekijän työehdot viidellä eri kielellä Teollisuusliiton sivuilta.

Трудовые условия сезонных работников в сельском хозяйстве (ukraina)
Умови роботи сезонного сільськогосподарського працівника (venäjä) 
Terms of employment for seasonal workers in agriculture (englanti)
Anställningsvillkor för säsongsarbetare inom jordbruke (ruotsi)
Maatalouden kausityöntekijän työehdot

Mobiilisovellus kertoo työelämästä viidellä kielellä

Maksuton Hermes-sovellus on suunnattu maa- ja metsätalouden työntekijöille ja työnantajille. Se kertoo työelämän pelisäännöistä ja elämästä Suomessa. Sisältö on identtinen kaikissa viidessä kieliversiossa: englanti, ruotsi, suomi, ukraina ja venäjä.

Metsämarjojen ja muiden luonnon tuotteiden kerääminen

Metsämarjojen ja muiden luonnontuotteiden keräämiseen sovelletaan suomalaista työlainsäädäntöä silloin, kun työsuhteen tunnusmerkit täyttyvät. Kyseessä on työsuhde, jos työtä tehdään sopimuksen perusteella työnantajan lukuun tämän johdon ja valvonnan alaisena palkkaa tai muuta vastiketta vastaan. Sopimuksen nimi ei ratkaise, vaan työsuhteen olemassaolo ratkaistaan tapauskohtaisesti edellä olevien tunnusmerkkien mukaan.

Ulkomaalainen voi kerätä luonnontuotteita myös itsenäisesti jokaisenoikeudella ilman työsuhdetta. Siitä kerrotaan sivulla Luonnontuotteiden keruu.

SDG-palkki


Linkki Euroopan komission Your Europe -portaaliin.

 

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi?