Tapaturma muovilistan katkaisulinjastolla – sakot toimitusjohtajalle

Julkaisuajankohta 13.11.2023 10.30
Tiedote

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi muoviteollisuuden alan yrityksen toimitusjohtajan kahdenkymmenen päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi syyttäjä vaati yhtiölle tuomittavaksi 30 000 euron yhteisösakkoa, mutta käräjäoikeus jätti sakon tuomitsematta perustuen yhtiön laajamittaisiin toimenpiteisiin työturvallisuuden edistämiseksi. Sakkorangaistukseen tuomittu henkilö oli toiminut yhtiön toimitusjohtajana vuoden 2020 syyskuusta alkaen, ja tätä ennen hän oli toiminut yhtiön työsuojelupäällikkönä 1990 luvulta asti. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 10.11.2023.

Tuomio liittyi Espoossa 8.3.2021 sattuneeseen työtapaturmaan, jossa muovilistojen katkaisulinjaston työntekijä vahingoittui hänen yrittäessään irrottaa jumiin jäänyttä muovilistaa 1990-luvulla valmistetusta leikkurista. Automaattisen leikkausliikkeen suorittavan leikkurin terää ei ollut riittävällä tavoin suojattu, minkä vuoksi leikkaavan terän vaara-alueelle oli esteetön pääsy.

Käräjäoikeus katsoi, että laite, jolla tapaturma on tapahtunut, ei täyttänyt työturvallisuuslain 41 §:n asettamia vaatimuksia, koska työntekijän käsi oli voinut tulla laitteessa olleen terän vaikutusalueelle. Työnantaja olisi voinut poistaa

tai ainakin olennaisesti vähentää vaara leikkuriin asennettavalla teknisellä suojalaitteella, joka olisi estänyt vaara-alueelle pääsyn tai joka olisi pysäyttänyt vaarallisten osien liikkeen ennen kuin esimerkiksi työntekijän sormi tulee vaara-alueelle.

Käräjäoikeus lisäksi katsoi työturvallisuuslain 8 § ja 10 §:stä seuraavan, että työnantajan olisi pitänyt kiinnittää huomiota siihen, että 1990-luvun leikkuri on turvallisuudeltaan ollut heikompi kuin työpaikalla olleet vastaavat uudemmat leikkurit, joissa oli ollut automaattikatkaisija. Lisäksi työnantajan olisi myös pitänyt kiinnittää huomiota siihen, että leikkuria toisinaan käytettiin työnantajan antaman ohjeistuksen vastaisesti. Asiassa ei ole ilmennyt, että ohjeiden vastaiseen leikkurin käyttämiseen olisi puututtu työnantajan toimesta. Käräjäoikeus myös totesi, että työnantaja ei ollut pitänyt työntekijöiden saatavilla koneen käyttöohjetta siten kuin valtioneuvoston asetuksen työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta 3 § edellyttäisi.

Työpaikalla on huomioitava tekniikan kehitys

Työsuojelun lakimies Jasmine Peltorinne Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että työnantajan vastuulla on jatkuvasti tarkkailla turvallisuuden tilaa sekä kehittää sen tasoa tekemiensä havaintojen ja tekniikan kehityksen perusteella. ”Työpaikan turvallisuusratkaisujen riittävyyttä arvioitaessa tulee ottaa huomioon kulloinkin alalla käytettävissä oleva turvallisuustekniikka ja ajantasaisin tutkimustieto”, Peltorinne sanoo.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio 10.11.2023, R 22/3827.

Tuomio ei ole lainvoimainen.


Yhteyshenkilöt

Lakimies Jasmine Peltorinne, p. 02950 16674, [email protected]
Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue


Työolot Työsuojelu Työterveys ja -tapaturmat