Ränniyrittäjälle ja hänen yhtiölleen sakot nojatikkaiden käytöstä

Mediatiedote 7.9.2022

Pohjois-Savon käräjäoikeus on 6.9.2022 tuominnut varkauslaisen Savon Kouru Oy:n omistajajohtajan työturvallisuusrikoksesta sakkorangaistukseen, koska hän oli sallinut yhtiönsä työntekijöiden käyttää asennustöissä nojatikkaita.   

Kuopiossa sattui lokakuussa 2020 työtapaturma, kun omakotitalon sadevesikouruja ja kattoturvatuotteita asentamassa ollut mies oli pudonnut nojatikkailta maahan. Mieheltä murtui tapaturmassa selkäranka. Mies oli Savon Kouru Oy nimisen yhtiön asentaja ja hän oli mennyt tekemään työnantajansa myymää asennusurakkaa. Savon Kouru Oy on Sadex-tuotenimellä rakennusten sadevesikourujen ja kattoturvatuotteiden asennuksia Itä- ja Keski-Suomessa myyvä yhtiö.

Työsuojelutarkastaja teki tapaturmasta tarkastuksen, jossa tuli ilmi, että yhtiön toimitusjohtaja oli ohjeistanut työntekijöitään tekemään sadevesirännien ja kattoturvatuotteiden, kuten lumiesteiden purku- ja asennustyöt nojatikkailta. Toimitusjohtaja oli hinnoitellut yhtiön urakkatarjoukset niin, että ne eivät sisältäneet lain vaatimia työalustoja, kuten nostimia tai telineitä, jotta yhtiö voisi tarjota urakat halvemmalla ja saisi urakat myytyä. 

Käräjäoikeus tuomitsi yhtiön toimitusjohtajalle 30 päiväsakkoa, joista hänelle tulee yhdessä rikosuhrimaksun kanssa maksettavaa 1 400 euroa. Oikeus tuomitsi lisäksi hänen yhtiölleen 15 000 euron yhteisösakon. Oikeus tuomitsi yhteisösakon siitä huolimatta, että tuomittu mies omisti yhtiön kokonaan yksin, koska hän oli pyrkinyt saamaan työturvallisuusmääräyksiä rikkomalla kilpailuetua ja syyllistynyt näin tahalliseen työturvallisuusrikokseen.

Tapaturmaan joutunut työntekijä ei vaatinut työnantajaltaan mitään korvauksia, minkä vuoksi oikeus ei niitä tuominnut.

Ylitarkastaja Sampo Pelkonen muistuttaa, että nojatikkaiden käyttö työalustana on niiden tapaturmavaarallisuuden vuoksi kielletty. Nojatikkaita saa käyttää vain sellaista yksittäistä nousukertaa vaativiin lyhyen hetken kestäviin töihin, joissa turvallinen ote tikkaista säilyy koko ajan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että nojatikkaita voi käyttää vain sellaisissa lyhyen ajan kestävissä kertaluontoisissa töissä, jotka voidaan tehdä yhdellä kädellä. Mitkään normaalit asennustyöt eivät ole tällaisia töitä. Nojatikkaiden käyttö työalustana onkin yksiselitteisesti kielletty. 

Pohjois-Savon käräjäoikeus julisti tuomion suullisesti 6.9.2022 pidetyssä istunnossa. Käräjäoikeus antaa tuomion kirjallisena myöhemmin. Tuomion asianumero on R 22/230.  

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Sampo Pelkonen, puhelin 029 501 6995, [email protected]
Itä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue