Autokorjaamoyrittäjälle sakot ja menettämisseuraamus autonostinten tarkastusten laiminlyönneistä

Mediatiedote 12.12.2022

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tänään 12.12.2022 tuominnut Iisalmessa autokorjaamoa pitävän yrittäjän työturvallisuusrikoksesta sakkorangaistukseen ja hänen omistamansa yhtiön yhteisösakkoon ja menettämisseuraamukseen, koska yrittäjä ei ollut teettänyt korjaamon autonostimille vuosittaisia tarkastuksia.

Yhtiöllä on Iisalmessa autokorjaamo, jossa on korjattavien autojen nostamista varten kolme nostinta. Yhtiön omistajajohtaja ei ollut vuosina 20162021 teettänyt nostimille hyväksytyllä asiantuntijalla lakisääteisiä vuosittaisia tarkastuksia. Käräjäoikeus tuomitsi tämän vuoksi yhtiön toimitusjohtajan työturvallisuusrikoksesta 25 päiväsakkoon, josta hänelle tulee yhdessä rikosuhrimaksun kanssa maksettavaa 930 euroa. 

Lisäksi oikeus tuomitsi kyseisen osakeyhtiön yhteisösakkoon, josta yhtiölle tulee yhdessä rikosuhrimaksun kanssa maksettavaa 1 650 euroa. Tuomittu toimitusjohtaja ja ainoa hallituksen jäsen omistaa yli puolet yhtiön osakkeista, mutta oikeus tuomitsi yhteisösakon siitä huolimatta, koska kyseessä oleva työturvallisuusrikos ei ole yksittäinen eikä vähäinen. 

Lisäksi oikeus tuomitsi yhtiön menettämään valtiolle työturvallisuusrikoksesta aiheutuneen hyödyn. Yhtiölle oli aiheutunut säästöä, kun nostimille ei ollut teetetty tarkastuksia laillistetulla nosturitarkastajalla. Korjaamolla olleille nostimelle oli jäänyt tekemättä yhteensä 14 tarkastusta, joista tarkastaja olisi velvoittanut oikeuden arvion mukaan 250 euroa kappale. Näin ollen yhtiölle oli aiheutunut säästöä yhteensä 3 500 euroa, minkä summan oikeus tuomitsi yhtiön maksamaan valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä.

Tarkastusten laiminlyönti voi johtaa kymmenien tuhansien eurojen laskuun 

”Erilaisille auto-, tavara- ja henkilönostimille on teetettävä tarkastus paitsi silloin kun ne otetaan käyttöön myös vuosittain samaan tapaan kuin vuosikatsastus autoillekin”, muistuttaa ylitarkastaja Sampo Pelkonen Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

”Tässä tapauksessa nostimien tarkastusten laiminlyönneistä ei ollut onneksi aiheutunut tapaturmaa, minkä vuoksi työnantajalle ei tullut maksettavaksi työntekijälle korvauksia. Tapaturmaan joutuneelle työntekijälle maksettavaksi tuomittavat vahingonkorvaukset ja oikeudenkäyntikulut ovat toisinaan jopa kymmeniä tuhansia. Nostimien tarkastusten laiminlyönti tuli tästä huolimatta yrittäjälle ja hänen yhtiölleen kalliiksi, koska maksettavaa tuli yhteensä yli 6 000 euroa.”

Pohjois-Savon käräjäoikeus antoi tuomion kirjallisessa menettelyssä eli ilman istuntokäsittelyn pitämistä.  Tuomion asianumero on R 22/2331.


Lisätietoja
Ylitarkastaja Sampo Pelkonen, 029 501 6995, [email protected]
Itä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue