Kuormausnosturin määräaikaistarkastusten laiminlyönnistä sakkoja toimitusjohtajalle

Mediatiedote 23.3.2023

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi lattianpäällystysalan yhtiön toimitusjohtajan kahdeksaan päiväsakkoon työturvallisuusrikkomuksesta. Yhtiön toiminnassa oli laiminlyöty suorittaa vuosittaiset määräaikaistarkastukset kuormausnosturille vuosina 2018–2021. Käräjäoikeus julisti tuomionsa 21.3.2023. 

Yhtiön toimitusjohtaja kertoi olleensa siinä käsityksessä, että määräaikaistarkastukset oli tehty kuormausnosturin vuosihuoltojen yhteydessä. Käräjäoikeus katsoi, ettei vuosittain tehty huolto täyttänyt työturvallisuuslain ja työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta annetun valtioneuvoston asetuksen mukaisia vaatimuksia määräaikaistarkastukselle. Asetuksen mukaan työvälineille tehdyistä tarkastuksista on pidettävä pöytäkirjaa, eikä tässä tapauksessa yhtiöllä ollut sellaisia hallussaan.  

Rikoshyödyn menettämistä koskeva vaatimus hylättiin käräjäoikeudessa. Käräjäoikeus katsoi, ettei esille tullut sellaista selvitystä, joka osoittaisi yhtiön toimitusjohtajan hyötyneen taloudellisesti määräaikaistarkastusten laiminlyönnistä.
Työsuojelun lakimies Maija Nikkanen toteaa, että työvälineiden määräaikaistarkastukset on tehtävä lähtökohtaisesti vuosittain. Valtioneuvoston asetuksen liitteessä mainittua työvälinettä ei saa käyttää työssä, jos tarkastusta ei ole asianmukaisesti suoritettu.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio 21.3.2023, asianumero R 23/978.

Lisätiedot: 
Lakimies Maija Nikkanen, 0295 016 543, [email protected]
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto