Nuoren työntekijän työtapaturmasta päiväsakkoja ja yhteisösakko

Mediatiedote 15.12.2021

Oulun käräjäoikeus tuomitsi tavarataloyhtiölle 10 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiön myymäläpäällikkö ja hyllytyspäällikkö tuomittiin 10 päiväsakon sakkorangaistuksiin. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 7.12.2021.'

Tuomio liittyy Ylivieskassa heinäkuussa 2019 tavaratalon varaston piha-alueella sattuneeseen työtapaturmaan. Tapaturmassa osallisena ollut 16-vuotias kesätyöntekijä oli ajanut trukkipyöräkuormaajan peräkärrypinon eteen. Työntekijä oli noussut noin 230 cm korkean peräkärrypinon päälle ja alkanut irrottaa pinon päällimmäisenä olevaa peräkärryä tarkoituksenaan kiinnittää sen ympärille liinat ja nostaa peräkärry alas. Kesätyöntekijä oli astunut harhaan ja pudonnut peräkärrypinon päältä jääden roikkumaan jalastaan trukkipyöräkuormaajan piikeissä oleviin liinoihin. Työntekijä oli lopulta pudonnut hieman yli kahden metrin korkeudelta maahan. Työntekijä loukkaantui tapaturmassa lievästi.

Trukkityö katsotaan nuorelle vaaralliseksi työksi

Trukki- ja pyöräkuormaajatyö katsotaan nuorelle 16–17-vuotiaalle työntekijälle vaaralliseksi työksi, josta on tehtävä ennakkoilmoitus työsuojeluviranomaiselle. Tapahtumahetkellä nuori työntekijä oli tehnyt yksin vaarallista työtä ilman työnjohdon valvontaa. Hänellä oli ollut mukanaan yhtiön päivystyspuhelin, johon muilta osastoilta tulleet toimeksiannot ovat saapuneet. 

Käräjäoikeus arvioi, että päivystyspuhelimen uskominen vaarallista työtä tekevälle nuorelle osoittaa, että kesätyöntekijän työturvallisuudesta nuorena henkilönä ei ole riittävästi huolehdittu. Käräjäoikeuden mukaan nuoria työntekijöitä koskevien säännösten tarkoituksena on suojella tiedoiltaan ja taidoiltaan heikommassa asemassa olevien nuorten terveyttä, kehitystä ja koulunkäyntiä. Tämän vuoksi nuoren työntekijän opastus ja työn valvonta on erityisen tärkeää. Käräjäoikeus katsoi, että myymäläpäällikkö ja hyllytyspäällikkö ovat laiminlyöneet työn vaarojen selvittämisen ja arvioinnin sekä erityisesti nuoria työntekijöitä koskevien säännösten noudattamisen.

Yhteisösakon tuomitsemisen edellytysten osalta käräjäoikeus totesi, että nuoria työntekijöitä koskevan työturvallisuuslainsäädännön noudattaminen oli yhtiössä laiminlyöty kauttaaltaan. Yhtiön vastuulle kuului tehdä työsuojeluviranomaiselle ilmoitukset nuorten käyttämisestä vaaralliseen työhön. Käräjäoikeus totesi, että ilmoituksissa on kyse myös omavalvonnan toteuttamisesta sekä nuorten työntekijöiden saattamisesta työsuojeluviranomaisen tietoisuuteen ja valvonnan piiriin. Laiminlyömällä nuoria työntekijöitä koskevan lainsäädännön noudattamisen yhtiön toiminnassa ei ollut noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta työturvallisuusrikoksen ehkäisemiseksi.

Työsuojeluviranomainen eli Pohjois-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa nuoriin työntekijöihin liittyvää erityissuojelua. Nuoret ovat aikuisia työntekijöitä suuremman suojelun tarpeessa ikäänsä liittyvien ominaisuuksiensa sekä vähäisemmän ammattitaitonsa ja työkokemuksensa vuoksi.

Oulun käräjäoikeuden tuomio 7.12.2021, asianro R 21/2078. Tuomio ei ole lainvoimainen. 
 
Lisätietoja: 
Lakimies Helena Kurkinen, 0295 017 500, [email protected] 
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue