Ränniasentaja putosi – sakot työnjohtajalle, yksikön päällikölle ja yhtiölle

Mediatiedote 11.6.2020

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi kattoalan yhtiön 25.000 euron yhteisösakkoon ja sen yksikön päällikön ja työnjohtajan, kummankin 40 päiväsakon sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 10.6.2020. Tuomio koski Vihdissä 28.5.2018 sattunutta työtapaturmaa, jossa omakotitaloon asenettiin räystäskouruja. Työssä käytettiin toisen työtason päälle tuettuja nojatikkaita.  Alemman työtason petettyä nojatikkaat kaatuivat, ja työntekijä putosi maahan loukkaantuen vakavasti.

Tuomittujen henkilöiden syyksi luettiin riittämätön valvonta ja huolehtiminen putoamisvaaralta suojaamiseksi. Työntekijöiden käytettävissä oli henkilönostimia työn turvalliseksi suorittamiseksi, mutta tuomitut eivät riittävästi valvoneet, että niitä myös käytettiin. Oikeus katsoi myös selvitetyksi, että yhtiössä vallitseva työtapa oli tehdä vastaavat asennustyöt nojatikkailta. Niiden käyttö työskentelytasona on kielletty.

Yhtiölle tuomitun yhteisösakon rahamäärään vaikutti korottavasti se, että se oli aikaisemminkin tuomittu vastaavan kaltaisista työturvallisuuspuutteista.

Työsuojelun lakimies Matti Nissinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta luonnehtii tapaturmaa tavanomaiseksi putoamiseksi nojatikkailta vakavine seurauksineen. ”Tikastyöskentelyn vaarat tunnetaan valitettavan hyvin. Jos tikapuut keksittäisiin nyt, niiden käyttö vaarallisena työskentelyalustana kiellettäisiin välittömästi”, hän arvelee.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio 10.6.2020, R 20/121041. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lisätiedot:
Lakimies Matti Nissinen, puh. 02950 16139, [email protected]
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto www.tyosuojelu.fi 

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue toimii alueellisena työsuojeluviranomaisena. Se valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on tervettä ja turvallista.