Sakko ja yhteisösakko määräysten vastaisesta kääntöpöydästä

Mediatiedote 23.10.2020

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on 22.10.2020 tuominnut forssalaisen metallialan yrityksen tuotantopäällikön työturvallisuusrikoksesta 20 päiväsakon sakkorangaistukseen. Työantajayritys tuomittiin samalla 10 000 euron yhteisösakkoon.

Käsiteltävänä ollut työturvallisuusrikos tuli ilmi huhtikuussa 2018, kun työntekijän käsi jäi puristuksiin hänen ottaessaan tukea kääntöpöydästä. Pöydällä käännettiin toiseen asentoon siihen kiinnitettyjä ja työstettäviä elementtejä. Tapaturman johdosta tehdyllä työsuojelutarkastuksella kävi ilmi, että kyseinen pöytä on yrityksen omaan käyttöönsä valmistuttama, ja siihen oli jäänyt koneen liikkuvilta osalta suojaamaton vaara-alue, jossa työntekijän sormet tuolloin olivat. Pöydälle ei ollut tehty asianmukaista käyttöönottotarkastusta, eikä siitä ollut laadittu käyttöohjetta.

Käräjäoikeus katsoi myös, ettei tapahtunutta voinut pitää ennalta-arvaamattomana tapaturmana.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen lakimies Matti Nissinen korostaa, että työssä käytettävien koneiden moninaiset turvallisuusmääräykset koskevat myös työnantajan omaan käyttöönsä valmistuttamia koneita.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden asia nro R 20/151

Lisätietoja: Lakimies Matti Nissinen, 0295 016 139, [email protected]