Työpaikoilla pudotaan korkealta ja usein sairauslomalle

Mediatiedote 13.6.2022

Suomessa sattuu päivittäin useita putoamisesta johtuvia työtapaturmia. Putoamiset ovat kärkipaikoilla työpaikkojen tapaturmatilastoissa. Myös työsuojeluvalvonnassa putoamissuojauksen laiminlyönnistä annetaan yksittäisenä asiana työantajalle eniten kehotuksia. ”Tarkastaja antaa kehotuksen, mikäli putoamissuojauksessa oleva puute aiheuttaa lakitermein vähäistä suuremman vaaran”, kertoo työsuojelutarkastaja Emma Helenius

Putoamisesta johtuvia työtapaturmia sattuu taajaan myös muualla kuin rakennuksilla. ”Esimerkiksi kaupanalalla ja teollisuudessa työskennellään erilaisilla työskentelytasoilla, tikkailla ja henkilönostimilla. Siivousalalla työskennellään korkealla muun muassa ikkunoita pestessä. Kiinteistönhuollossa kattoja pestään ja korkealla tehdään myös pieniä korjaushommia ja niin edelleen. Tästä syystä olemme lisänneet korkealla tehtävän putoamisvaarallisen työn valvontaa muillakin kuin rakentamisen toimialalla”, Emma Helenius sanoo.

Valvonnan tavoitteena on, että putoamisesta johtuvien työtapaturmien määrä vähenee. Heleniuksen mukaan tähän pyritään opastavalla valvontaotteella, niin että työnantajien ja työntekijöiden tietoisuus korkealla tehtävän putoamisvaarallisen työn vaaroista lisääntyy. Tietoisuutta työpaikkojen putoamisvaaroista lisätään opastavan valvonnan lisäksi työsuojeluviranomaisten myös #Älätipu -viestintäkampanjalla 13.-17.6.2022.

Lue nyt myös blogikirjoitus, jossa kerrotaan kolmesta eri putoamisonnettomuustapauksesta ja siitä, kuinka ne olisi voitu estää.


Lisätiedot:
Korkealla tehtävä putoamisvaarallisen työn hanke
Tarkastaja Emma Helenius, p. 0295 018 640, [email protected]
Aluehallintovirasto työsuojelun vastuualue
 

päivitetty 17.10.2023 – Lisätty linkki blogikirjoitukseen.