Työsuojeluviranomainen neuvoo työpaikkoja koronaan liittyvissä työsuhde- ja työturvallisuusasioissa

Mediatiedote 23.11.2020

Työsuojeluviranomaiset eli aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueet tarjoavat tietoa ja ohjausta työpaikan koronatilanteisiin. Ohjausta tarjotaan sekä verkkopalvelussa Tyosuojelu.fi että työsuojeluviranomaisten puhelinneuvonnassa.

Korona on näkynyt työsuojeluviranomaisten puhelinneuvonnassa maaliskuusta alkaen. Työsuhteeseen liittyen kysymyksiä on tullut muun muassa lomautuksesta ja väliaikaisista työsopimuslain muutoksista. Työturvallisuuteen liittyvät kysymykset ovat koskeneet muun muassa suojaimia, karanteenia, riskiryhmien huomiointia ja luetteloa työssä koronaan altistuneista työntekijöistä.

Koronaan ja työsuojeluun liittyviä kysymyksiä ja vastauksia on koottu sivulle Tyosuojelu.fi/korona.

”Puhelinneuvonnan päivystäjien mukaan asiakkaat ovat saaneet tältä sivulta hyvin vastauksia koronaan liittyviin kysymyksiinsä”, kertoo ylitarkastaja Jarkko Niemi Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Moni on myös kysynyt, miten pitää toimia, jos työntekijä on sairastunut tai altistunut.

”Jos työpaikalla on todettu korona-altistus, työnantajan on hyvä ottaa yhteyttä työterveyshuoltoon ja kysyä sieltä neuvoa”, Niemi muistuttaa.

Kaikista työsuojeluviranomaiselle tulevista asiakasyhteydenotoista kuitenkin vain pieni osa koskee koronaa. Loka-marraskuussa toteutetulla kahden viikon seurantajaksolla tuli 1 367 yhteydenottoa, joista 53 (3,9%) koski koronaa.

Työpaikoilla tulee päivittää riskien arviointi

Työpaikkojen rooli koronaviruksen torjumisessa on merkittävä. Viikolla 46 jäljitetyistä tartunnoista joka viides tapahtui työpaikoilla (STM:n ja THL:n tiedote 19.11.2020).

Työpaikoilla tulee päivittää vaarojen selvitys ja riskien arviointi koronavirustilanne huomioiden. Selvitys ja arviointi on pidettävä ajan tasalla ja tarkistettava erityisesti silloin, kun olosuhteissa tapahtuu sellaisia muutoksia, jotka voivat vaikuttaa työntekijöiden altistumiseen koronavirukselle.

Työsuojeluviranomaisten puhelinneuvonta palvelee arkisin klo 9–15 numerossa 0295 016 620. Numeroon voivat soittaa sekä työntekijät että työnantajat.

Lisätietoa:

Ylitarkastaja Jarkko Niemi, puh 0295 016 318, [email protected]
Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

 

Koronavirus.