Työsuojeluviranomaisen kouluyhteistyö tukee nuoria työelämän ensiaskeleilla

Verkkouutinen 9.9.2020

Nuori nainen ja erilaisia haaveammatteja puhekuplissaTyösuojeluviranomainen toteuttaa pääkaupunkiseudun lukioissa pääosin virtuaalisen koulutuskiertueen, jolla haluamme tukea nuoria työelämän ensiaskeleilla. Pyrimme tavoittamaan lukiolaisia, jotka ovat aloittamassa tai aloittaneet työuransa. Kiertueen tavoitteena on lisätä nuorten työelämätietoutta ja samalla edistää nuorten turvallista ja tervettä työuraa alusta alkaen.

Työsuojeluviranomainen on jo useana kesänä valvonut kesätyöpaikkoja ja kohdannut ensimmäisessä työpaikassaan olevia nuoria. Pääosin näillä työpaikoilla asiat ovat olleet kunnossa, mutta joitain puutteita on havaittu useilla työpaikoilla.

Esimerkiksi jäätelökioskeilla työskentelevät nuoret voivat miettiä, saako työnantaja perua työvuoron sateella. Myös työsopimuksen kirjoittaminen, palkkalaskelmat sekä lomakorvaukset mietityttävät. Nuoret eivät ehkä tiedä, että työterveyshuolto kuuluu kesätyöntekijöillekin.

Näin pyydät meidät vierailulle

Työsuojelutarkastajamme pitävät pyydettäessä koulunne opiskelijoille koulutuksen työelämän pelisäännöistä. Koulutus toteutetaan virustilanteen mukaan joko virtuaalisesti tai paikan päällä ja se voidaan pitää suomeksi tai ruotsiksi. Se painottuu erityisesti työsuhdeasioihin eli esimerkiksi työaikaan ja työvuoroluetteloon sekä työsopimuksen, lepoaikojen ja perehdytyksen merkitykseen. Koulutukseen kuuluu myös leikkimielinen tietovisaosuus, jossa nuoret voivat testata tietämyksensä työelämässä toimimisesta.

Luennon tavoitteena on paitsi antaa nuorille tietoa työelämästä, myös kertoa, mistä saa tarvittaessa tietoa ja apua. Nuoria rohkaistaan kysymään ja selvittämään asioita itsenäisesti. Reilun tunnin koulutus soveltuu esimerkiksi opinto-ohjauksen tai yhteiskuntaopin tunnille. Luentoja toteutetaan tällä hetkellä pääkaupunkiseudun lukioissa, mutta keväällä mahdollisesti myös muissa Uudenmaan kouluissa.

Mikäli olet kiinnostunut kutsumaan työsuojelutarkastajan luennoimaan, ole yhteydessä Mia Rosendahliin tai Jan Glantziin sopiaksesi tarkemmin vierailusta – virtuaalisesti tai livenä toteutettavasta. Luento on maksuton.

Lisätietoja ja vierailukutsut:
Tarkastaja Mia Rosendahl, puh. 0295 016 625, [email protected] tai
Tarkastaja Jan Glantz, puh. 0295 016 034, [email protected]
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto
tyosuojelu.fi