Työtapaturmasta tuulivoimalan ovikappaleen valmistuksessa päiväsakkoja ja yhteisösakkoa

Julkaisuajankohta 15.11.2023 7.50
Tiedote

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi 24.10.2023 konepajatuotteita valmistavan JL Metals Oy:n työturvallisuusrikoksesta kolmen tuhannen euron yhteisösakkoon. Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta yrityksen työnjohtajan sekä tuotantopäällikön kummankin 30 päiväsakon sakkorangaistukseen. Lisäksi vastaajat velvoitettiin yhteisvastuullisesti maksamaan toiselle vahingoittuneelle työntekijälle 7500 euroa viivästyskorkoineen kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta sekä tämän oikeudenkäyntikulut viivästyskorkoineen.

Käräjäoikeuden käsiteltävänä ollut asia tuli ilmi tutkittaessa huhtikuussa 2021 Kuortaneella tapahtunutta työtapaturmaa. Kyseessä olevassa tapaturmassa työntekijät olivat työskennelleet ilmaan nostetun 818,4 kg painoisen tuulivoimalan ovikappaleen parissa siten, että he olivat osittain kappaleen alla. Kappale oli pudonnut maahan, kun nostoruuvit olivat rikkoutuneet. Tapaturman seurauksena kaksi työntekijää jäi kappaleen alle ja loukkaantui.

Vastaajat kiistivät oikeudessa syyllisyytensä  

Käräjäoikeus totesi, että vastaajat olivat syyllistyneet teonkuvauksen mukaiseen menettelyyn ja syyllistyneet siihen, mistä syyttäjä on vaatinut heille rangaistusta. Syytteen mukaan vastaajat olivat muun ohella laiminlyöneet huolehtia, että työntekijät tuntevat turvalliset työtavat painavien kappaleiden nostoihin liittyen, laiminlyöneet puuttua vaarallisiin työtapoihin ja laiminlyöneet huolehtia nostoruuvien eli käytettyjen nostoapuvälineiden riittävyyden nostoon.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa käräjäoikeuden tuomiosta ilmenevää työnantajan velvollisuutta valvoa turvallisten työtapojen noudattamista ja velvollisuutta perehdyttää työntekijät riittävällä tavalla tehtäviinsä. Lisäksi nostotyössä on huolehdittava muun ohella tarkoitukseen sopivien nostoapuvälineiden valitsemisesta ja niiden kunnon ja merkintöjen tarkastamisesta ennen käyttöä.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden tuomio 24.10.2023, asianumero R 23/360. Tuomio on lainvoimainen.


Yhteyshenkilöt

Lakimies Lassi Anttila, 0295 018 189, [email protected]
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue


Työolot Työsuojelu Työterveys ja -tapaturmat