Autokorjaamo laiminlöi autonostinten tarkastukset vuosien ajan – sakot ja menettämisseuraamus

Mediatiedote 16.6.2023

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tänään 16.6.2023 tuominnut Siilinjärvellä toimivan autokorjaamon yhteisösakkoon ja sen omistajajohtajan sakkoihin autonostinten tarkastusten laiminlyönnistä. Yhtiö tuomittiin lisäksi menettämään valtiolle tekemättömistä tarkastuksista yhtiölle aiheutunut rahansäästö.  

Yhtiöllä on Siilinjärvellä autokorjaamo, jossa on korjattavien autojen nostamista varten neljä nostinta. Yhtiön omistajajohtaja ei ollut vuosina 2013–2021 teettänyt nostimille lakisääteisiä vuosittaisia tarkastuksia hyväksytyllä asiantuntijalla. Työsuojelutarkastaja oli puuttunut nostinten tarkastamattomuuteen vuonna 2013, jonka jälkeen yhtiön omistava toimitusjohtaja oli teettänyt nostimiin tarkastukset. Mies oli kuitenkin tämän jälkeisinä vuosina laiminlyönyt tarkastusten teettämisen. Käräjäoikeus tuomitsi yrittäjän työturvallisuusrikoksesta päiväsakkoon, josta hänelle tulee yhdessä rikosuhrimaksun kanssa maksettavaa 1 520 euroa. 

Lisäksi oikeus tuomitsi työnantajan eli osakeyhtiön 2 500 euron yhteisösakkoon. Yhtiö tuomittiin myös maksamaan rikosuhrimaksua 800 euroa. Tuomittu toimitusjohtaja ja ainoa hallituksen jäsen omistaa yksin kyseisen yhtiön, mutta oikeus tuomitsi yhteisösakon siitä huolimatta, koska kyseessä oleva työturvallisuusrikos ei ole yksittäinen eikä vähäinen. Yhteisösakon määrässä oikeus otti huomioon toisaalta laiminlyönnin laadun ja keston ja toisaalta sen, että yhtiön on nykyään ulkoistanut tarkastukset toiselle toimijalle, jotta ne tulevat tehdyksi. 

Lisäksi oikeus tuomitsi yhtiön menettämään valtiolle työturvallisuusrikoksesta aiheutuneen hyödyn. Yhtiölle oli aiheutunut 2 560 euroa säästöä, kun nostimille ei ollut teetetty laillistetulla nosturitarkastajalla kaikkia vuositarkastuksia. Oikeus tuomitsi yhtiön maksamaan säästetyn summan valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä.

Nostimille on tehtävä vuosittain tarkastus

Ylitarkastaja Sampo Pelkonen Itä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että erilaisille auto-, tavara- ja henkilönostimille on teetettävä tarkastus paitsi silloin kun ne otetaan käyttöön myös vuosittain samaan tapaan kuin vuosikatsastus autoillekin.

”Tässä tapauksessa nostimien tarkastusten laiminlyönneistä ei ollut onneksi aiheutunut tapaturmaa, minkä vuoksi työnantajalle ei tullut maksettavaksi työntekijälle vahingonkorvauksia. Tapaturmaan joutuneelle työntekijälle maksettavaksi tuomittavat vahingonkorvaukset ja oikeudenkäyntikulut ovat toisinaan jopa kymmeniä tuhansia. Nostimien tarkastusten laiminlyönti tuli tästä huolimatta yrittäjälle ja hänen yhtiölleen kalliiksi, koska maksettavaa tuli yhteensä reilusti yli 7 000 euroa”, Pelkonen toteaa.

Tuomittu yhtiön johtaja ei tullut paikalle käräjäistuntoon, joten siihen osallistuivat vain syyttäjä ja työsuojeluviranomainen. Pohjois-Savon käräjäoikeuden tuomio R 22/2706. Tuomio ei ole lainvoimainen. 

Lisätiedot:
Ylitarkastaja Sampo Pelkonen
p. 029 501 6995, [email protected]
Itä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue