Esimiehelle ehdollista vankeutta kahden nuoren työntekijän seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Mediatiedote 9.12.2020

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi 8. joulukuuta mm. erikoispuhdistuksia ja sisäilmapuhdistuksia tekevän yrityksen toimialajohtajan ehdolliseen vankeuteen ja oheissakkoon seksuaalisesta hyväksikäytöstä, työturvallisuusrikoksesta ja työsyrjinnästä. Toimialajohtaja tuomittiin 10 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä 120 oheispäiväsakkoon, yhteensä 720 euron sakkorangaistukseen.

Lisäksi toimialajohtaja velvoitettiin mm. maksamaan työntekijöille 1000 euroa kärsimyksestä, 3620 euroa tasa-arvolain mukaista hyvitystä sekä työntekijöiden oikeudenkäyntikuluja 1650 euroa ja 2148,30 euroa. Työnantajayhtiölle vaadittu yhteisösakkovaatimus hylättiin.

Käsiteltävänä oli esimiesasemassa olevan toimialajohtajan kahteen alaikäisen työntekijään kohdistamat seksuaaliset teot yhtiön tiloissa Nokialla. Toimialajohtaja oli tehnyt työsopimukset yrityksen kuvastokuvauksista yrityksen kesätyöntekijän ja toisen nuoren kanssa. Kuvausten yhteydessä toimialajohtaja mm. tarjosi alaikäisille nuorille alkoholijuomia, kosketteli heitä sopimattomalla tavalla, kertoi heille laajasti omasta seksielämästään, vaati heitä kertomaan omista seksikokemuksistaan ja tekemään seksuaalissävytteisiä tekoja. Työntekijät irtisanoutuivat työstään tapahtumien takia.  

Käräjäoikeus totesi, että kohtelemalla nuoria työntekijöitä sopimattomasti toimialajohtaja tahallaan rikkoi myös työturvallisuusmääräyksiä ja aiheutti itse haittaa ja vaaraa nuorten työntekijöiden terveydelle. Oikeus katsoi rangaistusta ankaroittavana tekijänä sen, että toimialajohtaja käytti menettelyssään hyväkseen esimies- ja valta-asemaansa ja kohdisti tekonsa alaisiinsa nuoriin työtekijöihin.

Työsuojeluviranomainen haluaa painottaa, että työsuhde ei velvoita ketään sietämään seksuaalista häirintää tai ahdistelua. Sellaisesta on syytä ilmoittaa viranomaisille, jotta tekijät saadaan edusvastuuseen.

Lisätietoja:
Lakimies Petra Saarenmaa, puh. 0295 018 717, [email protected]
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue