Hyppää sisältöön

Hitsaajien henkilönsuojaimissa puutteita

Julkaisuajankohta 28.5.2025 7.29
Tyyppi:Mediatiedote

Työsuojeluviranomaiset toteuttivat henkilönsuojainten markkinavalvontahankkeen, jossa tarkastettiin teollisuudessa ja rakentamisessa yleisesti käytössä olevia suojaimia. ”Puutteita havaittiin erityisesti kuumuudelta ja tulelta suojaavissa vaatteissa sekä hitsausmaskeissa. Tarkastetut tuotteet eivät täyttäneet aina muutekaan turvallisuusvaatimuksia”, kertoo ylitarkastaja Mari Knuuttila.

Valvonnan tavoitteena oli varmistaa, että markkinoilla olevat henkilönsuojaimet täyttävät asetetut vaatimukset, erityisesti käyttöohjeiden, tyyppitarkastustodistusten ja vaatimustenmukaisuusvakuutusten osalta. Tarkastuksia tehtiin sekä kivijalkakaupoissa että verkkokaupoissa, myös tuotteen mukana olevat asiakirjat käytiin läpi.

”Erityisesti huomiota kiinnitimme hitsaajien suojaimiin, mutta tarkastukset koskivat myös turvajalkineita, kemikaalisuojakäsineitä ja kuumuudelta suojaavia vaatteita”, kertoo ylitarkastaja Mari Knuuttila.

Keskeiset havainnot

Osasta tarkastettuja tuotteita puuttuivat käyttöohjeet suomeksi tai ruotsiksi. ”Tämä on erityisen huolestuttavaa, sillä puutteelliset ohjeet voivat johtaa väärään suojainvalintaan ja siten hengenvaarallisiin tilanteisiin”, ylitarkastaja Mari Knuuttila muistuttaa.

Positiivisia asiana Mari Knuuttila nostaa esiin, että lähes kaikista tuotteista, lukuun ottamatta muutamaa kuumuudelta suojaavaa vaatetta, löytyi valmistajan CE-merkintä ja vain muutamista tuotteista puuttuivat valmistajan osoitetiedot.

Tarkastetuista tuotteista 62 prosentissa oli saatavilla vaatimustenmukaisuusvakuutus. Vakuutuksen tulee olla suomeksi ja ruotsiksi suojaimen mukana tai ohjeissa on oltava verkko-osoite, josta se on saatavilla.

Jatkotoimenpiteet

Tarkastuksissa havaintoja puutteita käsitellään tarkemmin yhteistyössä Suomeen tuovien yritysten ja jakelijoiden kanssa. ”Jälkivalvontaa tehdään ainakin niissä liikkeissä ja verkkokaupoissa, joissa on havaittu vaatimusten vastaisia suojaimia. Tavoitteena on varmistaa, että markkinoilta poistetaan epäkelvot tuotteet ja parannetaan henkilönsuojainten turvallisuutta”, kertoo ylitarkastaja Mari Knuuttila.

Työsuojeluviranomaiset valvovat työkäyttöön tarkoitettuja koneita, laitteita ja henkilönsuojaimia. Valvonta kohdistuu yleensä valmistajaan, maahantuojaan tai myyjään. Valvonnan tavoitteena on varmistaa työssä käytettävien välineiden turvallisuus.


Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Mari Knuuttila, [email protected]
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto


Työolot Työsuojelu