Hovioikeus piti Pohjois-Savon sairaanhoitopiirille annetun tuomion työturvallisuusrikoksesta

Mediatiedote 10.9.2021

Itä-Suomen hovioikeus antoi 9.9.2021 ratkaisunsa Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriä koskevassa työturvallisuusrikosasiassa. Käräjäoikeus oli tuominnut sairaanhoitopiirin työturvallisuusrikoksesta yhteisösakkoon, koska Kuopion yliopistollisen sairaalan psykiatrian osastolla oli laiminlyöty tehdä tarvittavat järjestelyt työntekijöihin kohdistuvan väkivallan uhan ehkäisemiseksi.

Syyttäjä oli valittanut tuomiosta hovioikeuteen ja vaatinut yhteisösakon korottamista ja syytteistä vapautetun ylilääkärin tuomitsemista.

Sairaalan psykiatrian osastolla sattui maaliskuussa 2017 työtapaturma, kun osastolla hoidettavana ollut potilas oli hyökännyt osastolla siivoamassa olleen laitoshuoltajan kimppuun ja lyönyt tätä päähän. Siivooja oli ulkopuolisen työnantajan Servican työntekijä.

Hovioikeus katsoi kuten käräjäoikeuskin, että sairaanhoitopiirin psykiatrian osastolla ei ollut toteutettu riittäviä järjestelyjä sen ehkäisemiseksi, että potilaat eivät pääse aiheuttamaan väkivaltaa sairaalan omille työntekijöille eikä siellä työssä käyneille ulkopuolisten firmojen työtekijöille.

Sairaanhoitopiirin velvollisuutena olisi ollut huolehtia, että siellä käyville sairaalan ulkopuolisille työntekijöille annetaan riittävät tiedot ja ohjeet osaston potilaiden aiheuttaman väkivallan uhan välttämisestä. Sairaalan esimiesten olisi pitänyt myös järjestää ulkopuolisten työntekijöiden kulunvalvonta niin, etteivät osastolla väkivaltaisesti käyttäytyvät potilaat liiku vapaasti työntekijöiden lähettyvillä. Sairaalan edustajien velvollisuutena olisi myös ollut huolehtia, että osastolla työskentelevät hoitajat saavat jatkuvasti ja riittävän usein toistuvasti väkivaltaan liittyvää koulutusta sekä varmistua, että myös osastolla käyville ulkopuolisten työnantajan työntekijöille on annettu ajantasainen väkivaltakoulutus.

Käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut sairaanhoitopiirin sen toiminnassa tapahtuneesta työturvallisuusrikoksesta 10 000 euron yhteisösakkoon. Hovioikeus piti tuomion voimassa ja korotti yhteisösakon 20 000 euroon. Käräjäoikeuden syytteistä vapauttaman ylilääkärin ei hovioikeuskaan katsonut syyllistyneen työturvallisuusrikokseen.

Käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut sairaanhoitopiirin maksamaan tapaturmassa loukkaantuneelle Servican työntekijälle oikeudenkäyntikuluja ja tapaturmakorvauksia noin 13 500 euroa. Sairaanhoitopiiri ei ollut hakenut tähän muutosta, joten nämä korvausvelvollisuudet jäivät voimaan.   

Itä-Suomen hovioikeuden tuomio R 20/534.

Lisätiedot:
Ylitarkastaja Sampo Pelkonen, puhelin 029 501 6995, [email protected]
​​​​​​​Itä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue, Mikkelin toimipaikka