Hovioikeus pysytti käräjäoikeuden tuomion putoamistapaturmassa

Mediatiedote 8.7.2021

Helsingin hovioikeus pysytti käräjäoikeuden tuomion Pasilan putoamistapaturmassa. Pääurakoitsijan vastaavan työmaamestarin ja tämän alaisuudessa toimineen työnjohtajan saamat tuomiot pysyivät ennallaan. Myös aliurakoitsijan työnjohtajan tuomio pysyi ennallaan. Pääurakoitsijalle ja aliurakoitsijalle tuomitut yhteisösakot pysyivät ennallaan. Hovioikeus antoi tuomionsa 2.7.2021.

Kyseessä oleva tapaus liittyi rakennustyömaalla Helsingin Pasilassa vuonna 2016 sattuneeseen työtapaturmaan. Kyseessä oli yhteinen työmaa, jolla itsenäisesti toimi useampi työnantaja: pääurakoitsija, tämän aliurakoitsija (elementtien asennusyritys) ja kuljetusyritys.

Kuljetusliikkeen työntekijä oli yhdessä aliurakoitsijan työntekijöiden kanssa purkamassa täysperävaunun lavalta betonisia ontelolaattaelementtejä. Kesken kuorman purun turvaketju oli jäänyt jumiin ontelolaattaelementin ja saksen väliin. Työntekijän yrittäessä irrottaa turvaketjua hän horjahti ja putosi lavan päältä vajaan kahden metrin matkan maahan vammaseurauksin. Tapauksesta kerrotaan tarkemmin käräjäoikeuden tuomiossa, josta julkaistiin tiedote Tyosuojelu.fissä 30.1.2019.

Hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden perustelut myös yhteisösakkojen tuomitsemisen osalta. Perusteena yhteisösakon tuomitsemiselle oli se, että pääurakoitsijan ja sen aliurakoitsijana toimineen yrityksen toiminnassa ei ollut noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta (ns. organisaatiohuolimattomuus). Organisaatiohuolimattomuuden aiheutti yritysten palveluksessa olleiden henkilöiden huolimaton ja työturvallisuusmääräyksiä rikkova menettely, kun työskentelyn annettiin tapahtua ilman putoamissuojauksia.

Työsuojelun lakimies Anna-Maija Heino muistuttaa, että rakennustyömaalla myös alle kahdessa metrissä tehty työ voi sen luonteen ja käytetyn työmenetelmän osalta olla erityisen tapaturman vaaraa aiheuttavaa: ”Tässä tapauksessa alle kahdessa metrissä tehty työ oli erityisen tapaturman vaaran aiheuttavaa, koska tuhansia kiloja painavia ja nosturilla nostettavia, liikkuvia ontelolaattoja käsiteltiin rekan lavalla laattojen päällä seisten sekä turvaketjuja ja nostosaksia käsitellen.” 

Helsingin hovioikeuden tuomio, asia numero R 19/443, 2.7.2021
Helsingin käräjäoikeuden asia numero R 18/2246, 28.12.2018

> Työsuojeluviranomaisten tiedote 30.1.2019: Ontelolaattakuorman purkamiseen liittyi erityinen tapaturman vaara – putoamissuojan puuttumisesta yhtiöille 10 000 ja 7 500 euron yhteisösakot  (Tyosuojelu.fi)

Lisätiedot:
Lakimies Anna-Maija Heino, 0295 16657, [email protected]
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto