Järkevästi pakatut rullakot vähentävät fyysistä kuormitusta ja tapaturmariskejä
Lainsäädännön mukaan työnantajan on huolehdittava siitä, että terveydelle haitalliset käsin tehtävät nostot ja siirrot tehdään mahdollisimman turvallisiksi.
Kaupan ja ravintoloiden työsuojelutarkastuksissa on toistuvasti tullut esille, että elintarvikkeiden siirroissa käytetyt rullakot on pakattu liian korkeiksi. Ylimmäksi saatetaan pakata raskaita laatikoita, kuten banaani- tai lihatuotelaatikoita, jotka voivat painaa jopa yli 20 kg.
Ylimpiä laatikoita kurkotellessa kehon voimantuotto on heikoimmillaan, ja taakka voi pudotessaan aiheuttaa äkillisiä liikkeitä, jotka vaurioittavat lihaksia, jänteitä ja niveliä. Jo yksi väärin tehty nosto voi aiheuttaa pysyviä vammoja esimerkiksi selkään tai olkapäihin. Ihanteellinen nostokorkeus on rystysten tasolla. Lattiatasolla tai hartiatason yläpuolella nostaminen lisäävät fyysistä kuormitusta ja tapaturman vaaraa. Mitä painavammasta taakasta on kysymys, sitä suurempi on riski.
Työsuojelutarkastuksilla valvomme, että työnantajat ovat tunnistaneet ja arvioineet käsin nostamiseen ja siirtämiseen liittyvät vaarat sekä ryhtyneet vähentämään työn fyysistä kuormitusta. Lisäksi valvomme, että tehtyjen toimenpiteiden vaikutusta arvioidaan ja seurataan.
Työnantajan ensisijainen tehtävä on estää kokonaan vaaralliset nostot ja siirrot. Tällöin rullakoita ei pakata liian korkeiksi, eikä ylimmäisenä saa olla raskaita laatikoita. Jos tämä ei ole mahdollista, työntekijöillä on oltava käytössä apuvälineitä, kuten nostimia ja nousutasoja, jotka mahdollistavat vaarojen välttämisen. Yksi vaihtoehto on parityöskentely. Lisäksi työntekijöiden tulee saada riittävä koulutus turvallisten nostojen ja siirtojen tekemiseen.
Neuvoja fyysisen kuormituksen hallintaan
Elintarvikkeiden toimitusketjussa on usein sovittu rullakoiden maksimikorkeudesta sekä siitä, että painavia taakkoja ei saa pakata ylimmäksi. Näitä sopimuksia ei kuitenkaan aina noudateta. Aikaisemmilla työpaikkatarkastuksilla on tullut esille hyviä käytäntöjä, jotka rullakoiden pakkaajien huolellisen perehdytyksen lisäksi ovat vähentäneet väärin pakattujen rullakoiden määrää.
Hyviä käytäntöjä rullakoiden pakkaamiseen ja purkamiseen:
- Elintarvikkeiden tilaajat huomioivat pakkauskäytännöt tukkutoimittajien kanssa tehdyissä sopimuksissa. Näitä ovat esimerkiksi rullakoiden maksimikorkeus ja se, että ylimmäisenä ei saa olla painavia taakkoja.
- Toimitusketjussa on toimivat reklamaatiokäytännöt, joiden avulla sopimuspoikkeamien syyt voidaan selvittää ja ongelmat ratkaista.
- Reklamaatioiden tekeminen on helppoa, ja työntekijöitä muistutetaan reklamaation tekemisen tärkeydestä.
- Reklamaatiot tehdään kirjallisesti tai sähköisesti, mikä mahdollistaa ongelman laajuuden seuraamisen ja tarvittavien toimenpiteiden kohdistamisen tehokkaasti, kuten rullakoiden pakkaajien lisäperehdytys.
- Työpaikoilla, kuten myymälöissä ja ravintoloissa, joissa kuormia puretaan, työntekijöillä on tieto sovituista pakkaus- ja reklamaatiokäytänteistä.
- Muut työtä keventävät työtavat, kuten apuvälineiden käyttö ja parityöskentely, on huomioitu kuormien pakkaamisessa ja purkamisessa.
Hyödyllistä tietoa käsin tehtävistä nostoista ja fyysisen kuormituksen hallinnasta löytyy työsuojeluviranomaisen Tyosuojelu.fi-verkkopalvelusta.
Lisätiedot:
Ylitarkastaja Maija Lintula, etunimi.sukunimi[at]avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Itä-Suomen aluehallintovirasto