Hyppää sisältöön

KHO: Woltin ruokalähetit ovat työsuhteessa, mutta työhön ei sovelleta työaikalakia

Julkaisuajankohta 22.5.2025 11.14
Tyyppi:Mediatiedote

Korkein hallinto-oikeus katsoi, että Woltin ja sen lähettien välillä on työsuhde, mutta lähettien työhön ei sovelleta työaikalakia. Korkein hallinto-oikeus antoi päätöksensä 22.5.2025.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös liittyy työsuojeluviranomaisen valvottavana olleeseen tapaukseen.

Työsuojeluviranomainen eli Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen antoi 1.11.2021 päätöksen, jossa se katsoi Woltin ruokalähettien olevan työsuhteessa ja velvoitti Woltin työnantajana pitämään työtunneista työaikakirjanpitoa. Työsuojeluviranomainen teki päätöksen työsuhteisuudesta kokonaisarvioinnin perusteella.

Ennen päätöstään työsuojeluviranomainen oli pyytänyt työneuvostolta lausunnon työaikalain soveltumisesta ruokalähettien työhön. Työneuvosto katsoi, että ruokalähetit tekevät työtään työsuhteessa. Työneuvosto on työ- ja elinkeinoministeriön alainen mutta toiminnassaan riippumaton erityisviranomainen.

Wolt valitti työsuojeluviranomaisen päätöksestä Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus antoi 21.2.2024 päätöksen, jossa se katsoi, että Woltin ruokalähettien työ ei ole työsuhteessa tehtävää työtä.

Koska työneuvosto ja hallinto-oikeus arvioivat asian eri tavalla, työsuojeluviranomainen katsoi, että oikeustila on edelleen epäselvä, ja päätti hakea asiaan korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisua. Se valitti hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen 15.3.2024.

Ruokalähettien katsottiin olevan työsuhteessa

Korkein hallinto-oikeus katsoi 22.5.2025 antamassaan päätöksessä, että Woltin ruokalähettien työssä täyttyvät työsopimuslain 1 luvun 1 §:n mukaiset työsuhteen tunnusmerkit. KHO ratkaisi asian kokonaisarvioinnilla. Se katsoi kuitenkin, ettei ruokalähettien työhön sovelleta työaikalakia ja työsuojeluviranomaisen valitus hylättiin. 

Työsuojeluviranomainen: Ennakkopäätös tukee valvontaa

Työsuojeluviranomainen on tyytyväinen, että asiaan saatiin ennakkopäätös.

”Työsuojelutarkastajat törmäävät valvonnassa yhä useammin tapauksiin, joissa he joutuvat arvioimaan, onko kyse työsuhteesta vai yrittäjyydestä. Tämän arvioinnin tueksi oli tärkeää saada ennakkoratkaisu ja oikeusohjeita myös muiden vastaavien tapausten ratkaisuun,” kertoo johtaja Eerik Tarnaala Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Työsuhteisuuden arvioinnissa tarkastaja katsoo, täyttyvätkö työsuhteen tunnusmerkit. Yksi tunnusmerkeistä on, että työtä tehdään työnantajan johdon ja valvonnan alaisena. Päätöksessään korkein hallinto-oikeus arvioi muun muassa digitaalisen alustan merkitystä johdon ja valvonnan järjestämisessä.

”Olemme erityisen tyytyväisiä siihen, että korkein hallinto-oikeus otti tähän selkeästi kantaa”, Tarnaala sanoo.

”Seuraavaksi perehdymme tarkemmin korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuun ja selvittämme, mitä se käytännössä tarkoittaa valvonnan näkökulmasta. Tarvittaessa tiedotamme tästä myöhemmin”, Tarnaala kertoo.

(Päivitetty 22.5.2025 klo 15.12. Tiedotteessa oli väärä vuosiluku kohdassa "Korkein hallinto-oikeus katsoi 22.5.2025 antamassaan päätöksessä...".)


Yhteyshenkilöt

Johtaja Eerik Tarnaala
p. 0295 016 370, [email protected]
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto


Työsuhde Työsuojelu Työsuojeluviranomainen