Kivi tipahti kaivannossa ilman kypärää työskennelleen työntekijän päähän – yksityiselle elinkeinonharjoittajalle tuomio työturvallisuusrikoksesta

Mediatiedote 2.12.2022

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi Iitissä rakennustyötä suorittaneelle yksityiselle elinkeinoharjoittajalle 25 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus julisti tuomion istunnossa 8.11.2022.

Syyte liittyi heinäkuussa 2020 sattuneeseen tapaturmaan. Työntekijä oli ollut tarkastamassa salaojaputkea omakotitalon seinän viereen kaivetussa noin kahden metrin syvyisessä kaivannossa. Työnantajana toiminut elinkeinonharjoittaja oli samanaikaisesti työskennellyt traktorikaivurilla kaivannon välittömässä läheisyydessä, jolloin kaivurin kauha oli osunut kaivannon reunalla kaivumaakasassa olleeseen suurikokoiseen kiveen, joka oli vierinyt kaivantoon ja osunut kaivannossa kyyristyneenä olleen työntekijän päähän. Työntekijä ei käyttänyt suojakypärää. 

Syytteen mukaan työnantaja oli laiminlyönyt huolehtia kaivantotyön vaarojen arvioinnista, suojaustoimenpiteiden suunnittelusta ja suojakypärän käytöstä ja lisäksi työnantaja oli itse työskennellyt traktorikaivurilla tukemattoman kaivannon välittömässä läheisyydessä.  

Työnantaja tunnusti menetelleensä syytteen teonkuvauksen mukaisesti ja myönsi syytteen oikeaksi. Salaojitusta oli tehty työnantajan omistaman omakotitalon pihalla. Työnantaja kertoi tapahtuman olleen vahinko ja että hän ei toiminut tahallisesti. Työnantaja kertoi käyneensä työturvallisuusasioita läpi työntekijöidensä kanssa, mutta kaikki eivät ole halukkaita käyttämään suojavälineitä. 
Käräjäoikeus katsoi työnantajan menetelleen syytteessä kuvatulla tavalla ja syyllistyneen työturvallisuusrikokseen ja tuomitsi työnantajalle 25 päiväsakkoa. 

Kaivannon sortuminen on hengenvaarallista 

Tapauksessa tapaturma oli aiheutunut siitä, että työntekijä oli työskennellyt kaivannossa ilman kypärää ja työnantaja oli työskennellyt traktorikaivurilla kaivannon välittömässä läheisyydessä, mistä johtuen kivi oli tippunut työntekijän päähän. Työsuojelun lakimies Reeta Holmi huomauttaa, että työskentely kaivannossa, jonka turvallisuudesta ei ole huolehdittu, on itsessään hengenvaarallista. Kaivantojen sortumiset ovat johtaneet työntekijöiden kuolemiin. 

Päijät-Hämeen käräjäoikeuden tuomio 8.11.2022, asianumero R 22/860.

Lisätiedot: 
Lakimies Reeta Holmi, 050 3807 369, [email protected]
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto