Matkailualan yrittäjälle ehdollista vankeutta seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja työrikoksista

Mediatiedote 14.12.2021

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi pohjoiskarjalaisen matkailualan yrittäjän viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen kahdesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta, työturvallisuusrikoksesta ja työsyrjinnästä. Käräjäoikeus hylkäsi yhden seksuaalista hyväksikäyttöä koskevan syytteen. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 13.12.2021.

Matkailualan yrittäjällä oli kesällä 2018 ja kesällä 2019 töissä viisi 16–17-vuotiasta naispuolista työntekijää ensimmäisissä kesätyöpaikoissaan. Yrittäjä oli kommentoinut nuorten pukeutumista ja vartaloita asiattomasti sekä kosketellut ja ahdistellut heitä eri tavoin.

Koska seksuaalisena hyväksikäyttönä ja seksuaalisena ahdisteluna tuomituksi tulleet teot tapahtuivat työsuhteessa työpaikalla, tuomio tuli myös työturvallisuusrikoksesta ja työsyrjinnästä sukupuolen perusteella. Seksuaalirikoksina tuomittujen tekojen lisäksi oikeus katsoi, että työnantajan työntekijöihin kohdistama asiaton ulkonäön ja vaatetuksen kommentointi, seksuaalissävytteinen koskettelu ja seksuaalissävytteiset puheet olivat työturvallisuuslaissa tarkoitettua kiellettyä häirintää. Työturvallisuusrikoksena tuomittiin myös työnantajan käytös kohdella työntekijöitä epäasiallisesti suuttumalla, huutamalla ja haukkumalla.

Käräjäoikeus katsoi, että kahden kesän aikana eri työntekijöihin kohdistuneessa samankaltaisena toistuneessa menettelyssä oli kyse yhdestä työturvallisuusrikoksesta ja yhdestä työsyrjintärikoksesta.

Lisäksi yrittäjä tuomittiin maksamaan työntekijöille kärsimys- ja haittakorvauksia 14 500 euroa sekä oikeudenkäyntikuluja ja todistelukustannuksia noin 13 800 euroa. 

Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden tuomio 13.12.2021, asianumero R 20/873. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lisätietoja:
Lakimies Pirjo Javanainen
p. 0295 016 966, [email protected]
Työsuojelun vastuualue, Itä-Suomen aluehallintovirasto