Myynnissä olevien rakennuskoneiden käyttöohjeissa puutteita

Mediatiedote 21.1.2022

Myytävissä rakennuskoneista tulee lainsäädännön mukaan olla saatavilla sekä suomen-, että ruotsinkieliset käyttöohjeet, joissa esitetään selkeästi koneiden oikea käyttötarkoitus ja turvallinen käyttö.

”Tekemämme rakennuskoneiden markkinavalvonnan perusteella käyttöohjeissa on ollut eniten velvoitettavaa. Näistä velvoitteista suurin osa koskee käyttöohjeiden kielellisiä vaatimuksia”, kertoo ylitarkastaja Mikko Koivisto.

Suomessa sattuu vuosittain suuri määrä työtapaturmia, joiden syynä on ollut rakennuskoneen virheellinen käyttötapa. Asian korjaamiseksi työsuojeluviranomaisilla on menossa valvontahanke.

”Hankkeen tavoitteena on, että koneiden valmistajat, maahantuojat, jakelijat ja konevuokraamot tietävät, milloin rakennusalalla käytettävät koneet ovat lainsäädännön asettamien vaatimusten mukaisia ja turvallisia tarkoitetussa käytössä. Ja toimivat tämän tiedon mukaisesti”, ylitarkastaja Mikko Koivisto toteaa.

Työsuojeluviranomaiset valvovat, että työkäyttöön tarkoitettujen koneiden valmistajat, maahantuojat ja jakelijat noudattavat heille asetettuja velvollisuuksia.
Lue lisää Tyosuojelu.fin sivulta Koneet ja laitteet. 
​​​​​​​
​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​