Naantalilaiselle kahvilayrittäjäpariskunnalle sakkoja työturvallisuusrikoksesta: Omistajan puoliso tuomittiin myös kahdesta lievästä pahoinpitelystä
Turun hovioikeus on 21.5.2025 tuominnut naantalilaisen kahvilayrittäjäpariskunnan 30 ja 50 päiväsakon sakkorangaistuksiin kesällä 2021 nuoriin työntekijöihin kohdistuneista epäasiallisuuksista. Yrittäjäpariskunta oli käyttäytynyt alentavasti kahta nuorta kohtaan, jotka olivat vasta aloittaneet ensimmäisissä kesätyöpaikoissaan.
Omistajan mies oli sanallisesti solvannut nuoria työssä tapahtuneista virheistä, vaikka näitä ei juuri ollut perehdytetty kahvilatyöhön. Palautteenantotilanteissa mies oli myös nipannut työntekijöitä otsaan. Myös Kielenkäyttö oli ollut epäasiallista varsinkin, kun otetaan huomioon työntekijöiden nuori ikä. Nuorille oli muun muassa tiuskaistu, että kahvipakettiin tulee leikata kunnon kokoinen aukko eikä mitään ”pienen pillun kokoista reikää”.
Omistajattaren syyksi luettiin myös puuttumattomuus nuorten kokemaan häirintään ja epäasialliseen kohteluun. Toinen nuorista oli rohkaistunut kertomaan kokemuksistaan työnantajalle, mutta tämä oli vain kutsunut poikaa naiseksi, ottamatta tämän kertomaa vakavasti. Hovioikeus katsoi, että työnantaja oli jo tällä välinpitämättömyydellä osoittanut piittaamattomuutensa puuttua koettuun häirintään.
Hovioikeus joutui arvioimaan myös omistajapariskunnan miehen asemaa työnantajan edustajana. Mies ei varsinaisesti ollut yrityksen palkkalistoilla, vaan omien sanojensa mukaan oleskeli kahvilassa silloin tällöin ja auttoi vaimoaan kahvilan asioiden hoidossa. Oikeus kuitenkin katsoi, että mies tosiasiallisesti toimi työpaikalla työnantajan edustajana.
Työsuojelujuristi Aki Eriksson Lounais-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että työnantajan edustajan tulee aina pidättäytyä häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta:
”Aika on ajanut tällaisen johtamistyylin ohi jo ajat sitten. Ehdoton raja menee fyysisessä koskemattomuudessa.”
”Tuomiosta käy hyvin esiin myös se, että työnantajan tulee ottaa vakavasti työntekijöidensä kokema epäasiallinen kohtelu. Asiaa ei voi sivuuttaa olan kohautuksella, saatikka ruveta haukkumaan työntekijää, joka uskaltaa puuttua epäkohtiin”, Eriksson toteaa.
Turun hovioikeuden tuomio 21.5.2025, asianumero R 24/285. Tuomio ei ole lainvoimainen.
Yhteyshenkilöt
Juristi Aki Eriksson, [email protected], +358 0295 018 175
Työsuojelun vastuualue, Lounais-Suomen aluehallintovirasto