Övervakning av sommarjobb: en del av ungdomarna fick för låg lön
På sommaren inspekterade arbetarskyddsmyndigheten arbetsplatser för ungdomar under 30 år. En del av ungdomarna fick lägre lön än vad de borde ha fått enligt kollektivavtalet och arbetserfarenhet. Under sommaren gjordes cirka 150 inspektioner av arbetsplatser för ungdomar.
Vid flera inspektioner observerades tydliga brister i de ungas löner. Den vanligaste försummelsen var att lönen underskred minimilönen enligt det allmänt bindande kollektivavtalet. I vissa fall var löneklassen för låg i förhållande till erfarenheten. Till exempel betalades en praktikants lön till en person som arbetat i över ett år. Även övertidsersättningar, kvällstillägg och söndagsersättningar hade lämnats obetalda.
”En del arbetsgivare betalar inte på eget initiativ den lön som tillhör den unga. Ungdomar befinner sig i en särskilt sårbar ställning i arbetslivet och kan ha svårt att kräva sina rättigheter. De kan inte nödvändigtvis börja leta upp sina saknade löner och vet ofta inte ens hurdan lön de borde få. Många unga är inte medlemmar i fackförbundet, så de kan inte be fackförbundet om hjälp", berättar arbetarskyddsinspektör Saila Lähdesmäki vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland.
Man kan be till exempel det egna fackförbundet, rättshjälpsbyrån eller en privat jurist om hjälp med att ansöka om lönefordringar.
Arbetarskyddsmyndigheten kan kräva att arbetsgivaren i fortsättningen betalar lönen rätt om arbetstagarens anställningsförhållande fortfarande är i kraft. Dessutom kan arbetarskyddsmyndigheten utreda om den ungas arbetsgivare har gjort sig skyldig till diskriminering på grund av ålder. Arbetarskyddsmyndigheternas telefonrådgivning betjänar på numret 0295 016 620.
De unga ska noggrant introduceras i säkert arbete
Utöver anställningsfrågor övervakades arbetssäkerheten på de ungas arbetsplatser. Vid inspektionerna observerades många slags brister i introduktionen. Arbetstagarna hade till exempel inte introducerats i:
- agerande i hotfulla kundservicesituationer, även om det till exempel förekom alkoholservering på arbetsplatsen
- användning av maskiner och anordningar
- säker användning av kemikalier
- företagshälsovårdens innehåll och plats
- tillvägagångssätt vid sjukdom eller olycksfall i arbetet.
På en arbetsplats gavs introduktionen på språk som en del av arbetstagarna inte förstod. På en annan arbetsplats fick praktikanterna inte samma säkerhetsutbildning som de övriga arbetstagarna. På den tredje gavs introduktionen så snabbt att arbetstagarna inte hann tillägna sig den.
”Ofta har de unga ganska lite arbetserfarenhet, så de måste omsorgsfullt introduceras i säkra arbetssätt. Ingen arbetsgivare vill ansvara för den ungas allvarliga skada", betonar Lähdesmäki.
Kontakter
Anställningsärenden: inspektör Saila Lähdesmäki, 0295 016 028, ansvarsområdet för arbetarskyddet vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland
Arbetarskyddsärenden: inspektör Jori Sinisalmi, 0295 018 186, ansvarsområdet för arbetarskyddet vid Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland
e-post enligt principen [email protected]