Tapaturmavaarallisen koneen lainanneelle tuomio terveysrikoksesta

Mediatiedote 17.6.2022

Etelä-Savon käräjäoikeus on tänään 17.6.2022 tuominnut Joroisilla asuvan miehen terveysrikoksesta sakkorangaistukseen, koska hän oli lainannut pojalleen tapaturmavaarallisen klapikoneen. Sakkotuomion saivat myös koneen isältään lainannut poika ja hänen työnjohtajakseen palkkaama mies, koska he olivat antaneet koneen työntekijänsä käyttöön. 

Joroisilla asuva mies oli ostanut itselleen maatalousmarketista klapikoneen polttopuiden tekemistä varten. Hän oli tehnyt itse koneeseen liitettävän tukkipöydän eli metalliputkisen kehikon, josta puunrangat pystyi syöttämään koneeseen pilkottavaksi. Mies oli kiinnittänyt tukkipöytään maatalouskaupasta ostamansa konevoimalla pyörivän syöttörullan, joka helpotti rankojen syöttämistä koneeseen. Klapikoneen valmistaja oli tarkoittanut syöttörullaan asennettavaksi suojaverkon, joka esti käsien joutumisen pyörivään syöttörullaan. Mies ei ollut kuitenkaan asentanut koneeseen tätä suojaa. Miehen naapuritilalla asui hänen poikansa, jolle hän oli lainannut konetta. Poika palkkasi työntekijän tekemään polttopuita. Huhtikuussa 2018 työntekijälle sattui koneen käytössä tapaturma, kun hänen kätensä joutui suojaamattoman syöttörullan runtelemaksi.  

Käräjäoikeus katsoi, että koska koneen lainannut mies oli tehnyt koneeseen omavalmisteisen tukkipöydän, oli hän toiminut koneen valmistajana. Oikeus tuomitsi hänet terveysrikoksesta, koska hän oli lainannut koneen toisen käytettäväksi tapaturmavaarallisessa kunnossa. Oikeus tuomitsi miehelle terveysrikoksesta 15 päiväsakkoa, joista hänen tuloillaan tulee maksettavaa 840 euroa.

Käräjäoikeus tuomitsi myös koneen lainanneen pojan työturvallisuusrikoksesta, koska hän oli toiminut työnantajana ja teettänyt työntekijällään työtä tapaturmavaarallisella koneella. Hän oli myös laiminlyönyt velvollisuuttaan huolehtia, että koneen käyttöohjeet ovat työntekijöiden saatavilla. Koneen käyttöohjeista työntekijä olisi nähnyt, että koneen syöttörulla vaatii suojuksen. Oikeus tuomitsi koneen lainanneelle pojalle 20 päiväsakkoa, joista hänelle tulee maksettavaa yli 12 000 euroa. 

Oikeus tuomitsi  työturvallisuusrikoksesta myös pojan maatilalleen työnjohtajaksi palkkaaman miehen, koska hän ei ollut selvittänyt koneen suojaustarvetta, eikä huolehtinut koneen käyttöohjeiden hankkimisesta työntekijän käyttöön. Työnjohtaja sai 20 päiväsakkoa, josta hänelle tulee maksettavaa 800 euroa.

Tapaturmaan joutunut työntekijä ei vaatinut rangaistusta vammantuottamuksesta eikä korvauksia, minkä vuoksi niitä ei oikeus tuominnut.

Etelä-Savon käräjäoikeuden tuomio, asianumero R 20/427

Lisätietoja
Ylitarkastaja Sampo Pelkonen, puhelin 029 501 6995, [email protected]
Itä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue