Tukematon betonilaatta putosi kaivantoon: sakot työnjohtajalle, työpäällikölle ja yhtiölle

Mediatiedote 25.5.2021

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi maanrakennusalan yhtiön 10 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta sekä sen työnjohtajan 30 päiväsakon ja työpäällikön 12 päiväsakon sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 21.5.2021.

Tuomio koski Espoossa 4.10.2018 sattunutta työtapaturmaa. Kerrostalon salaojia saneerattiin, joten työssä oli poistettu maata yhden sisäänkäynnin edessä olleen betonilaatan alta. Laatan kiinnitys talon seinän perustuksiin antoi periksi ja se putosi kaivannon pohjalle, koska laattaa ei ollut tuettu alapuolelta. Työntekijän jalka jäi laatan alle puristuksiin ja vammautui.

Tuomittujen henkilöiden syyksi luettiin työn riittämätön suunnittelu. Myös työn vaaratekijät olivat jääneet riittävän järjestelmällisesti tunnistamatta ja arvioimatta. Työpäällikön rangaistusta alensi se, että hän oli yhtiön osaomistajana ratkaisevasti vaikuttanut siihen, että yhtiö oli tehnyt sovinnon työntekijän kanssa tämän vammoista johtuvista korvauksista.

Työsuojelun lakimies Matti Nissinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa maanrakennustyön vaaroista: ”Kaivantojen erilaiset vaarat ovat syynä siihen, että alan säädökset edellyttävät niissä tehtävältä työltä hyvin huolellista etukäteissuunnittelua.”

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio R 20/2256. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lisätiedot: 
Lakimies Matti Nissinen, 0295 016 139, [email protected]
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto