Työnantajan tulee arvioida lintuinfluenssasta työntekijöille aiheutuvat terveysriskit

Mediatiedote 1.8.2023

Sairastuneista lokeista siirtyneitä lintuinfluenssatartuntoja on löytynyt turkiseläimistä ainakin Keski- ja Etelä-Pohjanmaalla. Lintuinfluenssaan kuolleita luonnonvaraisia lintuja on löytynyt eri puolilta Suomea, pääasiassa eteläisestä Suomesta.

Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työnantajan velvollisuus on turvata työntekijöiden terveyttä työssä. Työnantajan on ajantasaisesti tunnistettava ja arvioitava työstä ja työolosuhteista aiheutuvat riskit työntekijöiden terveydelle ja turvallisuudelle. Velvoite koskee myös työssä esiintyviä mahdollisia biologisia riskejä, kuten lintuinfluenssaa.

Lintuinfluenssalle altistuminen on mahdollista tilanteissa, joissa työntekijä on ollut kosketuksissa tai lähietäisyydellä sairaisiin tai kuolleisiin eläimiin ja eläinten jätöksiin ilman riittävää suojautumista.

Jos arviointi osoittaa työntekijöiden voivan altistua työssään lintuinfluenssalle, työnantajan on huolehdittava tarvittavista toimenpiteistä altistumisvaaran rajoittamiseksi. Tällaisia toimia ovat mm. työntekijöiden henkilökohtaisesta suojautumisesta huolehtiminen ja leviämistä estävien työmenetelmien käyttö. Lisäksi työnantajan tulee huolehtia biologisia tekijöitä sisältävien jätteiden, esimerkiksi eläinten ruhojen turvallisesta käsittelystä sekä altistuvien työntekijöiden määrän rajaamisesta.

Työterveyslaitos on koonnut tietoa lintuinfluenssalta suojautumisesta työssä. Katso Työterveyslaitoksen verkkopalvelusta ohjeet työntekijöille ja työnantajille.

Lue lisää: Lintuinfluenssalta suojautuminen | Työterveyslaitos (ttl.fi)

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Arja-Liisa Sikiö, 0295 016361, [email protected]
Etelä-Suomen aluehallintovirasto